Search
Close this search box.

Na liječenje se žalio 3.481 pacijent

Pacijenti i njihove porodice u toku 2019. godine žalili su se 3.481 put zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama i Ministarstvu zdravlja na kvalitet liječenja, dužinu čekanja, postupke i odnos zdravstvenih radnika.

Iz ministarstva ističu da je 3.338 pritužbi podnijeto u zdravstvenim ustanovama, a 143 tom resoru.

U tri slučaja Ministarstvo zdravlja je, na osnovu pritužbi građana, pokrenulo postupak vanredne eksterne kontrole kvaliteta stručnog rada, a u jednom slučaju direktor zdravstvene ustanove pokrenuo je disciplinski postupak protiv ljekara.

U 11 slučajeva Ministarstvo zdravlja je u putilo zdravstvenim ustanovama da se izjasne Komisiji za kontrolu kvaliteta na pritužbe građana i dva akta Upravi za inspekcijske poslove da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti.

Zaštitnicima prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama je od 1.1.2019. godine do 20.12.2019. godine podneseno 3.338 prigovora koji su se najvećim dijelom odnosili na organizaciju rada zdravstvenih službi, dužinu čekanja na zdravstvene usluge, kvalitet zdravstvenih usluga, postupke zdravstvenih radnika ili saradnika i ostalo.

Najveći broj prigovora odnosio se na Klinički centar (1.931) i Dom zdravlja Podgorica (1.138).

“Navedene ustanove pružaju najveći broj us luga na godišnjem nivou i proporcionalno navedenom imamo i najveći broj prigovora. Ministarstvu zdravlja od 1.1.2019. godine do 20.12.2019. godine podnijeta su 143 prigovora na rad zdravstvenih ustanova: od čega 87 na kvalitet zdravstvene usluge, 20 na vrijeme čekanja na zdravstvenu uslugu, 21 na ostalo, 14 na postupak zdravstvenog radnika ili saradnika i jedan na organizaciju zdravstvene službe”, ističu iz ministarstva.

Iz tog resora navode da u zdravstvenim ustanovama Dom zdravlja Mojkovac, Dom zdravlja Rožaje, Specijalna bolnica za plućne bolesti Brezovik i Zavod za transfuziju krvi u periodu od 1.1.2019. godine do 20.12.2019. godine nije bilo pritužbi građana.

Po zahtjevima i pritužbama pacijenata, a u svakodnevnoj komunikaciji sa institucijama, Ministarstvo zdravlja odmah reaguje.

Zdravstvene ustanove pisano, po zahtjevu Ministarstva zdravlja ili pacijenta, nakon utvrđivanja svih okolnosti za pojedinačne slučajeve, informišu nas o ishodu i preduzetim radnjama.

Nakon toga Ministarstvo zdravlja o tome obavještava pacijenta koji je podnio prigovor.

Najveći broj pritužbi građani iznesu putem telefona i najveći dio se na dnevnoj osnovi rješava.

U pet slučajeva Ministarstvo zdravlja je uputilo urgenci ju zdravstvenim ustanovama jer nijesu u roku odgovorile na traženi zahtjev njih i pacijenta objašnjavaju iz ministarstva.

U ministarstvu kažu da podnošenje prigovora pokazuje da su pacijenti sve više upoznati sa sopstvenim pravima kroz Institut zaštitnika prava pacijenata, kao i da se povećava povjerenje u institucije sistema da će se prema njihovoj primjedbi/žalbi/prigovoru odnijeti blagovremeno i adekvatno, jerjeto jedan od načinadarješavamo probleme i podižemo kvalitet usluga.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor