Search
Close this search box.

Na gradilištima aktivno, poštuju se mjere i naredbe

Realizacija važnih kapitalnih investicija Vlade Crne Gore teče u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanih pandemijom koronavirusa.

“Uprava javnih radova u ovom momentu ima oko 20 aktivnih gradilišta. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, radnici na gradilištima pridržavaju se svih preporuka i mjera, koje su proteklih dana donijeli nadležni organi, među kojima su održavanje fizičke distance i upotreba zaštitnih sredstava (maske, rukavice)”, saopšteno je iz Vlade.

Posebna pažnja, kako dodaju, posvećuje se organizaciji posla na gradilištima visokogradnje uz poštovanje zaštitnih zdravstvenih mjera, dok je na projektima niskogradnje, kao što su izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica, u najvećoj mjeri angažovana mehanizacija, tako da i sama priroda posla olakšava sprovođenje bezbjednosnih instrukcija.

Rad u posebnim uslovima na pojedinim pojektima neće značajnije uticati na dinamiku radova, zahvaljujući naporima angažovanih građevinskih kompanija.

“U okviru valorizacije Đalovića pećine u Bijelom Polju, jednog od najvećih i najznačajnijih projekata Vlade, vrijednog oko 18 miliona eura, posao je trenutno organizovan na više pozicija. U toku je izgradnja puta u dužini od 5,7 kilometara od naselja Bistrica do manastira Podvrh, sa izgradnjom trafostanice i postavljanjem elektroenergetske infrasture, kao i sanacijom kosina i klizišta na nekoliko lokacija. Očekuje se da kompletna dionica bude spremna za asfaltiranje narednih mjeseci, nakon čega će uslijediti nastavak montaže žičare sa gondolom, početak uređenja pećine, izgradnje pomoćnih objekata i drugih segmenata projekta”, objašnjavaju iz Vlade.

Kako ističu, napreduje i izgradnja objekta bjelopoljske Osnovne škole „Dušan Korać“, vrijedna 5,4 miliona eura, na kojoj je počela montaža nosača krovne konstrukcije.

“Ulažemo maksimalne napore da zadržimo ugovorenu dinamiku, kako bi  djeca i nastavnici na početku školske 2021/22. godine ušli u nove učionice. U Nikšiću je u toku izgradnja Doma za stare, koju finansiraju Vlada i partneri iz Regionalnog stambenog programa. Živo je i na fudbalskom stadionu „Sutjeske“, koji bi početkom naredne godine trebalo da dobije novu, modernu tribinu, vrijednosti 4,6 miliona eura. Izgradnja Dom starih u Podgorici u završnoj je fazi. U toku su finalni poslovi u unutrašnjosti objekta, a u okviru uređenje terena počeli su radovi na fontani”, naglašavaju oni.

Maslinari su u prilici da svakodnevno posmatraju „podizanje“ nacionalne Kuće maslina u Baru. Investicija iznosi milion eura, a sve je pripremljeno za izlivanje prve betonske ploče.

Na gradilištu kompleksa smještajnih objekata za potrebe Sektora specijalne policije, za koji je Vlada opredijelila sedam miliona eura, aktivno je na više građevinskih segmenata.

“U novom vrtiću u Rožajama u toku su zanatski radovi u unutrašnjosti objekta, a radno je i na projektima izgradnje pasarele i transfer stanice sa reciklažnim centrom u Mojkovcu, vodovodne mreže u bjelopoljskom naselju Zaton, Prnjavorske i Gusinjske ulice, rekonstrukcije saobraćajnice u Resniku”, dodaju iz Vlade.

Ipak, kako navode, sasvim je izvjesno da će se nepovoljna situacija uzrokovana koronavirusom odraziti na pojedine projekte, a takav primjer trenutno imaju na stadionu na Cetinju.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor