Na brodu Budva u Njemačkoj zaplijenjeno pola tone kokaina, uhapšen pomorac iz Bara

Crnogorska policija, u saradnji sa partnerskim službama Velike Britanije, Portugalije, Španije, Holandije, Njemačke i američke Agencije DEA, realizovala je akciju koja je rezultirala presjecanjem rute krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike ka Evropi. Na brodu Budva u Njemačkoj zaplijenjeno je oko pola tone kokaina, saopšteno je danas iz Uprave policije. Nakon što je droga otkrivena uhapšen je pomorac iz Bara Mladen Radulović, potvrđeno je CdM-u iz Uprave policije.

Strani mediji pišu da je njemačka plicija jutros pretražila brod Budva kada je uplovio u Hamburg. Pola tone kokaina pronađeno je sakriveno u “teretnom području”. Od 23 člana posade koji su svi državljani Crne Gore, jedna je uhapšena. Brod je stigao u Hamburg iz Santosa u Brazilu preko Kazablanke u Maroku.

<<<Direktor Barske plovidbe: Vjerovao sam da ovakvih stvari neće biti na našim brodovima<<<

<<<DF i URA: Još jedna kokainska afera, nova bruka<<<

Iz Uprave policije su kazali da je fokus crnogorske policije posebno usmjeren na državljane Crne Gore, koji, najčešće kao mornari angažovani na inostranim brodovima, krijumčare kokain iz Južne Amerike u Evropu, zarad sticanja velike finasijske dobiti, te time narušavaju ugled crnogorskih pomoraca, koji na savjestan i profesionalan način obavljaju svoj posao i koji su decenijama bili prepoznati u svijetu kao visokoobrazovan i rukovodeći kadar na brodovima u mnogim pomorskim kompanijama širom svijeta.

“Zaplijena kokaina u Njemačkoj je još jedan pokazatelj konkretne saradnje Uprave policije Crne Gore sa međunarodnim partnerima i spremnosti i odlučnosti crnogoske policije da se stane na put organizovanom kriminalu”, naglasili su u Upravi policije.

Realizaciji policijske akcije je prethodila opsežna međunarodna istraga, kroz razmjenu informacija i opservaciju broda u Portugaliji, Španiji, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

“Crnogorska policija će, kao pouzdan partner, nastaviti punim kapacitetima da pruža doprinos u iniciranju i sprovođenju međunarodnih istraga, koje će dovesti do razotkrivanja pojedinaca i kriminlanih grupa, koje na ovaj način urušavaju ugled ove profesije, kao i same države”,  poručuju iz Uprave policije.

Kako dodaju, zbog daljeg toka istrage i aktivnosti koje se sprovode u Njemačkoj trenutno ne mogu saopštavati više detalja u vezi sa tim predmetom.

Brod Budva je je izgrađen u kineskom brodogradilištu Jinling i isporučen je Barskoj plovidbi AD 8. oktobra 2014. godine.

“Ovaj brod se nalazi u komercijalnoj upotrebi od 11. oktobra 2014. godine. Od stavljanja u komercijalnu eksploataciju do danas brod je izdat u vremenski najam kompaniji Sea Pioneer iz Londona”, objavljeno je na sajtu Barske plovidbe.

Izvor: CdM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor