Na birou rada 20 doktora nauka i 396 magistara

Najviše magistara i doktora nauka, odnosno njih 124 čekaju posao od jedne do četiri godine, 115 do tri mjeseca i od tri do šest mjeseci posao čeka 46 ovih lica.

Na evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) je 9.275 građana sa fakultetskom diplomom, kao i 396 magistara i 20 doktora nauka, pokazuju podaci dostavljeni „Danu“ iz ove ustanove. Prema podacima Zavoda od 17. januara, ukupan broj nezaposlenih bio je 58.017, od kojih je 34.889 žena ili 60, 13 procenata.

– Na evidenciji Zavoda se nalazi 396 magistara (242 žene ili 61,11 odsto) i 20 doktora nauka od kojih je devet žena. Lica sa visokom stručnom spremom je bilo 9.275 ili 15,99 odsto (žena je bilo 5.897 ili 63,58 odsto). Posmatrano prema dužini traženja zaposlenja, najviše visokoškolaca zaposlenje traži do tri mjeseca (3.649 ili 39,34 odsto), zatim od 1 do 3 godine (2.197 ili 23,69 odsto) i od 3 do 6 mjeseci (1.205 ili 12,99 odsto). Najviše nezaposlenih visokoškolaca je iz grupe zanimanja ekonomisti (1.382 ili 14,9 odsto), vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti (1.096 ili 11,82 odsto), menadzeri i organizatori (1.058 ili 11,41odsto), pravnici (1.049 ili 11,31 odsto), društveno-humanistička zanimanja (752 ili 8,11 odsto), zanimanja ugostiteljstva i turizma (492 ili 5,3 odsto) i zanimanja odbrane, bezbjednosti i zaštite (353 ili 3,8 odsto) – kazali su nam iz Zavoda.

Podaci pokazuju da je na biroima rada 428 diplomiranih pravnika,413 bačelor-ekonomije, 330 diplomiranih ekonomista, 232 lica bečelor prava, 172 lica specijalista pravnih nauka, 153 specijalista turizma, 148 diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije, 146 lica bečelor menadzmenta i 142 diplomirana menadzera.

Najviše magistara i doktora nauka, odnosno njih 124 čekaju posao od jedne do četiri godine na birou rada. Zatim njih 115 do tri mjeseca i od tri do šest mjeseci posao čeka 46 magistara i doktora nauka.

– Najviše nezaposlenih magistara i doktora nauka je iz grupe zanimanja Menadzeri i organizatori (63), Ekonomisti (62), Društveno-humanistička zanimanja (52) i Vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti (34). Posmatrano prema zanimanjima najviše magistara i doktora nauka je sa sledećim zanimanjima: Specijalista menadzmenta (36), Magistar ekonomskih nauka (21), Master u oblasti arhitekture (17), Master menadzer (12), Master ekonomista (11) i Magistar menadzmenta (9) – pojašnjavaju iz Zavoda.

Komentrišući ove podatke, analitičar i član organizacije KOD Srđan Perić ocijenio je u izjavi za „Dan“da se radi o dugoročnom problemu koji nije lako riješiti u kratkom roku.

– Ozbiljne prepreke na tom putu su dvojake: sa jedne strane nema pokretanja privrede koja bi značila nova radna mjesta, a sa druge upisna politika je takva da se često razilazi sa onim što su potrebe ekonomije. Nijesam pristalica da tržište dominantno određuje dinamiku obrazovnih procesa, ali je elementarno logično da u dobu velikih tehnoloških dostignuća imate promovisanje, recimo IT profila zanimanja. Dakle, potrebno je i pokretati privredu, ali i osmisliti adekvatnu upisnu politiku. Na tom polju ni prije ni nakon promjene vlasti nismo imali adekvatan odgovor – smatra Perić.
Dodaje da usporedbe radi, u Rumuniji godišnje diplomira oko 5.000 inžinjera i programera, a što je u konačnom rezultiralo prihodom u 2019. godini do 6,2 milijardi eura sa trendom daljeg rasta.

– Da idemo ovim primjerom, istraživanje koje je sprovela Organizacija KOD govori da bismo za samo nekoliko godina mogli prihodovati oko 200 miliona eura iz softverske industrije i uposlili bismo nekoliko hiljada programera. Ali da bi se to desilo, mora postojati jasna vizija i puna posvećenost administracije – od legislativne do obrazovne – da bi se krenulo tim putem. Mi na oba polja nemamo iskorake, a još manje viziju tako da ovakvi proračuni djeluju sasvim utopijski – istakao je on.
Odgovarajući na pitanje da li u Crnoj Gori imaju svi jednake šanse za posao, Perić kaže da, nažalost, nemaju.

– To je sada već višedecenijski problem. Jednostavno rečeno: u malom društvu se teško bilo osloboditi protežiranja „svojih“. U tom smislu je nova vlast mogla napraviti iskorak, ali ona je preuzela i, bojim se, za dug period samo konzervirala tu praksu. Potrebno je stalno ukazivati da će nas ovakvo ponašanje urušavati kao zajednicu, jer će se sve više mladih osjećati dezintegrisano, a naša privreda će se sporo razvijati jer inicijativnost i radoznalost koja su osnova ekonomskog progresa, su potpuno „pregažene“ nepotizmom, kronizmom i klijentelizmom – zaključio je Perić
Prema njegovim riječima, teško je bez validnih parametra davati smjele projekcije da li će Evropa sad uticati na rast nezaposlenosti.

– Jedini dugoročno održiv model je pokretanje privrede. Imajmo u vidu da Evropa ima sve izraženiju potrebu za radnom snagom sa ovih prostora, a posebno za visokokvalifikovanom. Sa jedne strane, dobro je da mladi ljudi imaju šansu da se obrazuju i okušaju u poslu „u velikom svijetu“, ali smo mi u problemu, jer nam po pravilu odlaze najbolji. To je nenadoknadiva šteta, jer mi nikako ne uspijevamo da stvorimo praksu stalnog nadograđivanja znanja, a što je pretpostavka za produkciju proizvoda koji imaju veliku dodatnu vrijednost – smatra Perić.

izvor: dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor