MVP traži da nadležni organi Srbije uklone sa svojih internet stranica “netačne informacije koje se tiču CG“

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije, saopštili su iz tog resora.

cglive.me
cglive.me

MVP: “Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – „tuđim perjem“. “

-U cilju daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

MVP: “Netačne i ideološke interpretacije istorije druge države jesu odraz nezrelosti a najprije nedobronamjernosti, kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi.Nažalost, navode sa internet prezentacije ambasada Republike Srbije ne možemo smatrati običnim propustom, već svjesnom namjerom onih koji kroz svoje političko djelovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije. Vjerujemo da nije potrebno mnogo podsjećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanijela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju.“

-Još jednom pozivamo politički vrh Republike Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudo naučnim obrascima partija na vlasti – navodi se u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova.

-Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševjekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama, dodaje se.

MVP: “Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusjedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog svijeta i svijeta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju „srpskog sveta“.“

Sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemiješanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica – zaključuje se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor