Search
Close this search box.

MUP: Zbog ciklona moguća klizišta, jaki talasi i lokalni problemi sa vodom

Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg oko 20 – 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u snijeg

Na osnovu informacija Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS), Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu  podizanja operativne spremnosti.

Kako se u periodu 16 – 21. januar 2023.godine očekuje  uticaj serije ciklona na području Crne Gore, ova  meteorološka situacija usloviće obilnu količinu kiše. Posebno jaka kiša i vrlo jak južni vjetar očekuju se u utorak i srijedu. U planinama smjenjivaće se kiša, susnježica i snijeg oko 20 – 21.januara, prognozira se zahlađenje pa će kiša preći u snijeg. Zbog uticaja ciklona i jakog južnog-jugozapadnog strujanja vazduha, u južnom Jadranu očekuje se značajno podizanje nivoa mora, jaki talasi-uzburkano more i lokalni problemi sa vodom duž obale.

Zbog očekivane meteorološke situacije mogući su određeni problemi na terenu a zbog intenzivne kiše i naglog priliva obilne količine vode, u centralnim i južnim predjelima i na sjeveroistoku, potencijalno su mogući bujični problemi (flashflood efekti) prvenstveno na bujičnim tokovima, u urbanim sredinama na saobraćajnicama i na potencijalno ranjivim mjestima moguća su lokalna klizišta ili odroni posebno gdje su vršeni ozbiljni građevinski zahvati gdje je narušena prirodna povezanost tla. Ova meteorološka situcija potencijalno može da utiče na normalno funkcionisanje infrastrukturnih sistema- navodi se u saopštenju.

Direktorat za zaštitu i spašavanje poziva građane da svoje aktivnosti prilagode najavljenoj meteorološkoj situaciji.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor