”Montefarm”: Stižu zaštitne maske sa filterima i ostala oprema

Postavljanje šatora ispred Infektivne klinike Kliničkog centra (KC) bilo je samo simulacija odlaganja zaštitnih odijela, maski, naočara… i oni nijesu namijenjeni pacijentima eventualno inficiranim koronavirusom.

To je “Vijestima” sinoć kazao direktor KC Jevto Eraković, pojasnivši da su tu simulaciju izveli na zahtjev Klinike za infektivne bolesti.

Šatori su sinoć uklonjeni.

“Simulacija isključivo služi da se pokaže kako osoblje da odloži zaštitnu opremu – mantile, maske, naočare. Mi ćemo, naravno, obezbijediti kvalitetne uslove, ali ovo je bila samo simulacija. Šatori nijesu za pacijente, već isključivo za odlaganje medicinskog materijala”, rekao je Eraković.

Prethodno su mediji objavili informaciju o tome kako su šatori postavljeni ispred Infektivne bolesti, a iz PR službe je rečeno da sprovode preventivne aktivnosti u skladu sa Akcionim planom prijema pacijenata inficiranih koronavirusom.

“Dakle, sve aktivnosti koje sprovodimo su preventivne, i u tu svrhu danas su postavljena dva šatora pored Klinike za infektivne bolesti za potrebe zaposlenih, odnosno, za zamjenu kontaminirane zaštitne odjeće osoblja, koje bi radilo sa pacijentima koji su pod sumnjom ili su oboljeli”, saopšteno je ranije juče iz PR službe KC.

Saopštili su i da do juče nije liječen nijedan pacijent kod koga je potvrđeno prisustvo koronavirusa…

Građani nijesu blagonaklono reagovali na postavljanje šatora ispred Infektivne klinike, na račun kojih su na društvenim mrežama kružili šaljivi komentari…

Brojni evropski gradovi, poput Rima, postavili su trijažne šatore ispred bolnica. Međutim, njihove zdravstvene vlasti su pojasnile javnosti da šatori služe “kao filter, odnosno prostor, gdje medicinsko osoblje može detektovati potencijalnog zaraženog pacijenta, prije nego bude izolovan na odjeljenju”.

”Montefarm”: Stižu zaštitne maske sa filterima i ostala oprema

I dok u KC izvode simulaciju odlaganja zaštitne opreme, većina apoteka ostala je bez hirurških i maski sa P2 filterom, a imaju i deficit gelova, odnosno sredstava na bazi alkohola za dezinfekciju ruku…

U “Montefarmu” tvrde da prvenstveno snabdijevaju sve javne zdravstvene ustanove hirurškim maskama i da imaju dovoljnu količinu za njihove potrebe.

“Ministarstvo zdravlja je odradilo posebnu porudžbu specijalnih zaštitnih maski sa filterima, odjela i neophodne prateće opreme od renomiranog proizvođača 3M, koje je Montefarm već isporučio epidemiološkim službama i Infektivnoj klinici”, kazala je Olivera Klikovac iz PR službe uprave Montefarma.

Iz većine crnogorskih bolnica saopštili su da raspolažu dovoljnim količinama zaštitne opreme.

“Opšta bolnica Blažo Orlandić Bar posjeduje dovoljan broj zaštitnih maski sa P2 filterom, zaštitnih naočara, jednokratnih mantila i ostale opreme za zdravstvene radnike, a takođe raspolažemo sa dovoljnim brojem transportnih vozila i tri respiratora, što je za sada dovoljan broj”, rekao je “Vijestima” direktor Dragoslav Tomanović.

U cetinjskoj bolnici, međutim, tvrde da imaju dovoljne količine zaštitne opreme za rad, ali ne i zaštitnih maski sa P2 filterom, naočare, jednokratne mantile u slučaju pojave koronavirusa:

“Naše potrebe za navedenom opremom dostavili smo nadležnima koji je raspoređuju po prioritetima, tako da je očekujemo prilikom sljedeće isporuke. Naša bolnica posjeduje jedan respirator”.

Iz Opšte bolnice Berane rekli su “Vijestima” da imaju poseban objekat u kojem je smješteno Infektivno odjeljenje, a koje je fizički odvojeno od glavne zgrade bolnice, sa 11 bolničkih postelja i posebnim toaletima u svakoj sobi.

“Nedavno su našu ustanovu posjedili epidemiolozi Instituta za javno zdravlje i ocijenili da su uslovi ovog odjeljenja na zadovoljavajućem nivou, te da imamo sve uslove za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od novog koronavirusa”, kazali su iz bolnice čiji je direktor Budimir Dabetić. U beranskoj bolnici tvrde da posjeduju zaštitnu opremu i da imaju dovoljne količine respiratora:

“U slučaju pojave većeg broja pacijenata kojima je neophodan respirator imamo odličnu saradnju sa ostalim zdravstvenim ustanovama, pa bi jedan dio aparata mogao da bude ustupljen ovoj ustanovi u slučaju potrebe”.

Direktor kotorske bolnice Ivan Ilić odgovorio je da su slijedeći uputstva Instituta ranije nabavili kontingent zaštitnih odijela, naočara i maski sa nano filterom koji je prema procjenama dovoljan za početak zbrinjavanja eventualnih pacijenata oboljelih od novog tipa koronavirusa.

“Naša bolnica posjeduje jedan respirator za odrasle i jedan za djecu te dva transportna respiratora. Odobrenim IPA projektom, između ostale opreme, nabavljaju se dva respiratora za odrasle. Realizacija se očekuje narednih mjeseci”.

Iz bjelopoljske bolnice rekli su da imaju dovoljan broj zaštitne opreme za zdravstvene radnike i transport pacijenata i tri respiratora, dok iz nikšićke i pljevaljske nisu odgovorili na pitanja “Vijesti”.

Vlada: Spremni smo za svaku situaciju

Italija je, nakon Kine i Južne Koreje, država sa najvećim brojem oboljelih od novog koronavirusa – 374… U svijetu je do juče popodne ovim virusom bilo inficirano 81.245, umrlo 2.770, dok je izliječeno 30.311 pacijenata.

Rizik za Crnu Goru od ponedjeljka je umjeren, što je za jedan stepen viši nivo od dosadašnjeg.

Iz Vlade je sinoć saopšteno da je zasjedalo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i da nema nijednog potvrđenog slučaja zaraze novim koronavirusom.

Ocijenili su da je zdravstveni sistem sposoban da odgovori globalnom izazovu.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da postoji redovna komunikacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), koordinacija svih zdravstvenih ustanova u zemlji, 24-satna pripravnost osoblja Instituta za javno zdravlje i epidemioloških službi, unapređenje laboratorijskih kapaciteta i dijagnostike i zdravstveni nadzor nad svim putnicima u međunarodnom saobraćaju – povratnicima iz pogođenih područja koji se stavljaju pod zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana.

“Na sjednici je ukazano da su sva uputstva i odluke Nacionalnog koordinacionog tima, u skladu sa opredjeljenjem da je zdravlje građana apsolutni prioritet Vlade, obavezujuća za sve državne organe i institucije kao i svakog pojedinca uključujući centralnu vlast i lokalne samouprave. Svim akterima javnog života sugeriše se povišen stepen pažnje u saopštavanju stavova budući da parcijalni politički i drugi interesi moraju biti podređeni interesu zdravlja cijele nacije”, saopšteno je iz Vlade.

Izvor:Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor