Search
Close this search box.

Montefarm Spajiću i Milatoviću: Vaše činjenje je bilo mnogo loše, a nečinjenje još gore

Povodom teskta pokreta EVOPA SAD: Šćekiću, previše pozivate tužilaštvo, možda ga sebi prizovete, reagovali su iz kompanije Montefarm i poručili da je činjene bivših ministara Milojka Spajića i Jakova Milatovića bilo mnogo loše, a nečinjenje još gore.

<<<Evropa sad: Šćekiću, previše pozivate tužilaštvo, možda ga sebi prizovete<<<

Reagovanje Montefarma prenosimo u cjelosti:

Tekst dokazanih laika koji su glumili ministre u 42. Vladi ne bi zasluživao našu pažnju da ne vrvi od toksičnih laži, a sve u funkciji namicanja nekog promila glasova iz njihovog imaginarnog biračkog tijela. Netačne i irelevantne tvrdnje o ljudima ministra Šćekića sa kojima je navodno poklopio zdravstveni sistem potpuno je bespredmetno komentarisati, jer je jedino tačno da su kadrovi SNP-a.

Potpuno opskurna priča ove dvojice političara snažno asocira na bajku o dvojici duduka (DD-u daljem tekstu). Pominjanje ZUACG „Montefarm“ nas prosto tjera da ekipi DD objasnimo elementarne stvari o sistemu zdravstva kao i finansiranju istog. Nažalost prinuđeni smo da ekspertima objasnimo bazične postavke zdravstvenog sistema koji su zatekli izlaskom na političku scenu kao glumci u epizodi „Eksperti na djelu u 42. Vladi Crne Gore“. Zdravstveni sistem je sistematično urušavan od 2000. godine i od njega je napravljen specifičan rašomon čija je svrha isključivo bila prelivanje novca iz državne kase u privatne džepove. Tako je konstituisan Fond za zadravstveno osiguranje koji nema čak ni sopstveni žiro račun, a tobože upravlja sa 335 miliona eura. Lijepo bi bilo da nam ekspertski DD objasni kako je moguće upravljati bilo kakvim finansijskim sredstvima bez sopstvenog žiro računa. Uticaj vašeg ukidanja doprinosa za zdravstvo na rad FZOCG nije ni potrebno komentarisati.

Logično se nameće dilema: Šta ste vi radili po tom pitanju za vrijeme vašeg mandata u 42. Vladi Crne Gore? Prije će biti da vam je Fond zdravstva služio za manipulaciju finansijskim sredstvima i izigravanje „malih Bogova“ gdje ste po sopstvenoj procjeni udjeljivali sredstva za potrebe nesrećnog plebsa. Ignorisali ste sve stručne procjene i navode i Fonda zdravstva i „Montefarma“ kao i mnogobrojne urgencije i navode o realnim potrebama zdravstvenog sistema odnosno građana Crne Gore. Potpuno ste zanemarili sva upozorenja da će takva finansijska politika dovesti do devastiranja crnogorskog zdravstva.

Klasičan primjer ovakvog odnosa je potpuno ignorisanje prethodnih dugova i njihovo prebacivanje u naredni period. Takav hazarderski pristup javnim finansijama doveo je do nevjerovatnog opterećenja FZO i „Montefarm“-a i nemogućnosti da te dvije institucije normalno posluju. Radi razjašnjenja kako je DD rješavao problem dugova navodimo sledeće: nedospjeli dugovi u 2021. godini, a koji su dospijevali krajem te godine prema dobavljaču „Glosarij“u u iznosu od 15 miliona eura, na vaše insistiranje jednostavno su putem faktoringa prenešeni u 2022. godinu uz čvrsto obećanje da će ta sredstva biti planirana budžetom za 2022. godinu. Naravno, ništa od vašeg obećanja.

Takođe 42. Vlada je na vašu inicijativu donijela početkom novembra 2021. godine Zaključak o proširenju plana javnih nabavki u iznosu od 43 miliona eura tj. prevedeno na prosti jezik o kupovini ljekova i potrošnog materijala u tom iznosu. Sredstva su trebala biti uplaćena u zadnjem kvartalu 2021. godine i to jedna polovina, a druga polovina u prvom kvartalu 2022. godine. Ni ta sredstva nikad nisu uplaćena „Montefarm“-u iako je po tom zaključku i uz saglasnost Ministarstva zdravlja izvršena nabavka ljekova i medicinskog materijala za cjelokupan iznos. Time ste praktično „izdali ček bez pokrića“ jer ste prevarivši FZO i „Montefarm“ doveli u zabludu mnogobrojne dobavljače u Crnoj Gori. Zna se šta slijedi ljudima koji izdaju čekove bez pokrića u svakoj uređenoj pravnoj državi, a kamoli političarima visokog ranga koji tako nešto urade.

Tako ste sa samo dva poteza opteretili budžet „Montefarm“-a sa 58 miliona eura. Ionako nedovoljni i nerealni budžet „Montefarm“-a od 76 miliona za 2022. godinu ste sveli na realnih 18 miliona u toj istoj godini. Time ste praktično onemogućili organizovanje bilo kakvog polugodišnjeg ili godišnjeg tendera, jer za tako nešto nije bilo pokrića u raspoloživim sredstvima. Da ne griješimo dušu, iz budžetskih rezervi ste nam uplatili sedam miliona eura u 2021. godini, ali uz ucjenjivački uslov da ta sredstva moraju biti uplaćena samo jednoj firmi. Vi znate kojoj i zašto samo njoj, a ne i ostalim dobavljačima kojima je „Montefarm“ dugovao.

Pored toga potpuno je nepotrebno bilo opterećivanje „Montefarm“-a troškovima logistike, ležarine i uništavanja donacija kojima je istekao rok trajanja i kojima smo i dan danas opterećeni. Sve ove troškove „Montefarm“ je plaćao sopstvenim sredstvima. Zar ne mislite da bi za ovo neko trebao da odgovara? Ministarstvo zdravlja vaše vlade uz direktno vaše aminovanje prikupljalo je i potrebne i nepotrebne donacije, od vakcina za COVID19, neupotrebljivih respiratora do opreme koja se u dodiru sa kiseonikom raspada, čije troškove ležarine i uništavanja i dan danas plaćamo, a sve radi promovisanja odredjenih političara i njihovih populističkih ideja i pokreta.

Za takve vaše manipulacije, ubijeđeni smo, osnovni motiv je bio političke prirode i o tome je govorio ministar Šćekić. Očigledno je da ste htjeli postići dva politička cilja. Prvi je izazivanje vještačkih nestašica ljekova i ogorčenosti naroda na „nesposobne kadrove“ u sistemu zdravstva (koji su gle slučajnosti iz SNP-a) kao i čuvanje sredstava iz državnog trezora koja bi bila u funkciji formiranja pokreta Evropa sad, tj. spasioca crnogorskog naroda odnosno pacijenata. Za ovo je dovoljan dokaz navesti samo vaše podatke. Više puta ste se javno hvalili da ste ostavili stotine miliona eura u državnom trezoru. Zadnje vaše izjave govore da se radi o nekih 400 miliona eura. Logično, slijedi prosto pitanje: „Zašto dijelom tih sredstva niste sanirali dugove zdravstva?“

Prema tome ministar Šćekić je potpuno u pravu. Ovakvim činjenjem i nečinjenjem ugrozili ste živote mnogobrojnih pacijenata u Crnoj Gori, a vašim političkim lažima i njihovo pravo da bar znaju istinu zbog čega je došlo do ovakvog stanja. Zato je, pretpostavljamo, ministar Šćekić pominjao ulogu SDT i potrebu njegove intervencije. Za sve gore navedeno postoji validna dokumentacija i spremni smo je u svakom momentu dati na uvid.

Što se tiče uloge i funkcije „Montefarm“-a u zdravstvenom sistemu Crne Gore ponovićemo opet, MONTEFARM je zakonski sveden na tehničko uslužni servis privatnih veledrogerija gdje se jedino i isključivo one bave trgovinom i prometom ljekova u Crnoj Gori. Samo zla namjera začinjena totalnim neznanjem može iznositi tvrdnje da MONTEFARM bilo kakvom direktnom pogodbom nabavlja bilo šta iz domena zdravstva. Javne nabavke kojih ima više vrsta, a među koje spada i pregovarački postupak, vrše se na elektronskoj platformi CEJN i elektronskim putem, bez mogućnosti ikakvog personalnog uticaja određuje se „pobjednik“ tendera, pregovaračkog postupka ili jednostavne nabavke. Da išta znate o funkcionisanju ovog sistema, znali biste da je u resoru ministarstva finansija Direktorat za politiku javnih nabavki i pomenuta platforma gdje se nalaze svi ovi podaci.

Na kraju krajeva, da ste bili zainteresovani za poslovanje MONTEFARM-a mogli ste pročitati i eksterni revizorski izvještaj koji je ocijenio naše poslovanje bez ijedne rezerve što se u dosadašnjoj praksi nikad nije desilo. Radi javnosti, napominjemo da je „Montefarm“ 2021. godinu završio sa neto profitom većim od 1.100. 000 eura, da su troškovi poslovanja smanjeni za 50% i da su početkom septembra 2022. godine obaveze države prema „Montefarm“-u bile 73 miliona eura dok su obaveze „Montefarm“-a dospjele i nedospjele prema dobavljačima na dan 5. septembra iznosile 30,595 mil. eura. Vjerujemo da je ekspertima DD ovo nedokučivo i spremni smo da im održimo par besplatnih časova o upravljanju javnim finansijama kao i menadžmentu u kriznim situacijama.

Ukoliko bi poštovana gospoda političari i prethodni, a još više budući, skinuli zakonske blokade za normalno poslovanje „Montefarm“-a tj. za nabavku ljekova direktno od proizvođača i slobodnu trgovinu, moglo bi se govoriti o balansiranom zdravstvenom sistemu, realnom planiranju potrošnje i balansiranom tržištu ljekova u Crnoj Gori. Do tad zavisićemo od dobre volje privatnih veledrogerija i voluntarističkog pristupa u planiranju realnih troškova zdravstvenog sistema.

Prema tome gospodo DD vaše činjenje je bilo mnogo loše, a nečinjenje još gore. Za skoro dvije godine niste uradili ništa u mijenjanju statusa ni Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore ni MONTEFARM-a, prvoga kao finansijskog uslužnog servisa za privatnike, a drugoga kao tehničkog uslužnog servisa za te iste. Ako ništa drugo, vaš rad i nerad su ogolili stanje u zdravstvenom sistemu, način njegovog funkcionisanja, a i to je nešto za očigledne amatere poput vas.

izvor: cdm

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor