Search
Close this search box.

Moguć prekid rada u predmetima

Tužilački savjet, proširena sjednica Vrhovnog državnog tužilaštva i Udruženja državnih tužilaca, saopštili su da su zatečeni saznanjem da bi Skupština, na vanrednom zasjedanju, mogla usvojiti predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Državnom tužilaštvu i predlog Zakona o Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Foto: Zgrada Tužilaštva

– Zatečeni smo da bi to moglo biti urađeno mimo konsultacija i mišljenja državnih tužilaca, eksperata Evropske komisije, Venecijanske komisije i svih drugih učesnika koji bi stručnim mišljenjem mogli dati doprinos daljem poboljšanju zakonskih rješenja u ovoj oblasti – novodi se u zajedničkom reagovanju.

Poručili su da bi predloženo rješenje da Vrhovno državno tužilaštvo, do izbora rukovodioca Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, preduzima samo radnje koje ne trpe odlaganje u predmetima koji su bili u nadležnosti SDT-a dovelo do prekida procesa rada u predmetima iz stvarne nadležnosti SDT-a i Vrhovnog tužilaštva.

– To bi imalo nesagledive posledice u borbi protiv najtežih oblika kriminala, a ohrabrilo učinioce ovih krivičnih djela. Očigledno je da bi predložena zakonska rješenja ugrozila ustavni položaj, odnosno ustavna načela o jedinstvu i samostalnosti Državnog tužilaštva i nezavisnosti u radu državnih tužilaca i otvorila prostor za nedopustivi politički uticaj – saopštili su iz Savjeta.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor