Search
Close this search box.

Mještani bjelopoljskog sela ogorčeni: Asfalt svuda stiže,samo Grab zaobilazi

Nikad kraja problemima s putnom infrastrukturom u Vranešu. Mještani su ogorčeni, kažu da su od njih svi okrenuli glavu i da nadležni ne haju za njihove probleme. Kako ističe Darko Rovčanin iz Graba, još više boli činjenica što svakodnevno gledaju, slušaju i čitaju u medijima kako se asfaltiraju ulice na području opštine, a njih zaobilaze.

– Na sva zvona objavljuju asfaltiranje… Prije neki dan su iz Mjesne zajednice Rasovo objavili fotografije radova na asfaltiranju, a tom prilikom je asfaltiran i jedan uski sokak. Bog sami zna do čijih je to kuća i po kojim zaslugama. I gle čuda, ovaj gradonačelnik Petar Smolović, koji kaže da je predsjednik svih građana, bira gdje da ide da posmatra asfaltiranje. Kod nas niti dolazi, niti pomišlja da to uradi. Valjda i sam zna da nije predsjednik svih građana, već samo njemu bliskih i odabranih – ističe Rovčanin, dodajući da dolazi jesen, pa zima, kiše i snijeg, što znači da će put do Graba biti praktično neupotrebljiv.

Kaže da je put Pavino Polje – Grab, u dužini od četiri kilometra, javni put koji se samo pred izbore ponekad naspe.

– I to nasipom izuzetno lošeg kvaliteta koji prve jače kiše isperu i odnese ga vodena bujica, jer nema urađenih propusta i kanala. A onda do kuća jedva stižemo – kaže Rovčanin.

Ističe da je prije 20-ak godina jedna dionica od oko kilometar i po puta asfaltirana.

– I to je sve što smo dobili. Slovom i brojem. Ali, vremenom i prolaskom teških mašina kamiona koncesionara, natovarenih drvnom građom, asfalt je odmah uništen i put je neupotrebljiv za saobraćaj… Može se proći samo džipovima ili “ladama” – objašnjava Rovčanin.

Đaci prinuđeni da prepješače pola puta do škole

U Grabu se nalazi osnovna škola koja broji šest đaka i koja nikada nije prestajala s radom.

– Međutim, zbog katastrofalnog stanja u kome se put nalazi, kombi vrši prevoz učenika do pola puta. Drugu polovinu đaci prelaze pješke. I po kiši, snijegu, suncu, vjetru… Izloženi možda i opasnostima od napada zvijeri ili pasa lutalica. Ali izgleda da to ne brine nikoga od ovih koji odlučuju o našim sudbinama. U Pavinom Polju se nalaze ambulanta, veterinarska ambulanta, prodavnice, matična osnovna škola koju takođe pohađa par đaka iz Graba. Ali do Pavinog Polja treba stići ovim putem – kaže Rovčanin, dodajući da se slobodno može reći da je odnos lokalne samouprave prema Grabu maćehinski kao da su građani drugog reda.

Dodaje da su razočarani u opštinsku vlast koja, kako kaže, godinama ne pokazuje nimalo osjećaja za potrebe žitelja tog kraja.

– Tako su prošle godine, preko asfaltne podloge, na naše zaprepašćenje stavljali tampon nasipa koji više šteti nego koristi. U međuvremenu, kamioni i auta su skoro sve uništili, a mi smo ostavljeni na milost i nemilost. Napravili su veću štetu nego korist. Ovakvim putem je nemoguće saobraćati i funkcionisati. Zbog toga nije ni čudo što bježi odavde onaj ko ima gdje da ode. Za lošu demografsku sliku direktno krivimo proteklu trodecenijsku vlast u našoj državi – ogorčen je Rovčanin.

Na drugoj strani, u lokalnoj upravi kažu da se sve radi po prioritetima koje odredi mjesna zajednica i da se samo na taj način može raditi na rekonstrukciji bilo kojeg putnog pravca.

– Što se tiče asfaltiranja preko opštinskog budžeta, nije planirano ništa za ovu godinu, ali se preko IFAD-a može odraditi dio nasipanja na najugroženijim mjestima – rekli su u lokalnoj upravi.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor