Search
Close this search box.

Mjere dodatne podrške za sektor govedarstva, svinjarstva i živinarstva

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uvodi privremenu mjeru intervencije na tržištu u sektoru stočarstva – svinjarstva, govedarstva (krave i priplodne junice), koka nosilja i proizvodnje pilećeg mesa, u cilju stabilizovanja dohotka poljoprivrednih proizvođača i pomoći u distribuciji – nabavci inputa, kod kojih je usljed situacije izazvane krizom u Ukrajini došlo do značajnog povećanja cijena inputa za proizvodnju hrane, a radi opstanka poljoprivrednih gazdinstava i nastavka proizvodnje, saopšteno je iz tog resora.

Foto: seljak.me
Foto: seljak.me

Kako su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odlučili su da se proizvođačima koji imaju navedene probleme, dodijeli podrška dohotka, tako što se proizvođačima koji drže suprasne nazimice i krmače u čistoj rasi, dodjeljuje podrška u iznosu od 50 eura po registrovanom grlu, zatim proizvođačima koji su ostvarili premije po grlu za krave i priplodne junice u iznosu od 20 eura po registrovanom grlu, poljoprivrednim proizvođačima pilećeg mesa 0,18 eura po komadu pileta za jedan turnus u 2022. godini, a poljoprivrednim proizvođačima držaocima koka nosilja 0,35 eura po koki nosilji.

Dalje su naveli da proizvođačima koji su ispunili uslove propisane Agrobužetom za 2021. godinu, odnosno mjerom „3.2 Program unapređivanja stočarstva“ – premije za suprasne nazimice i krmače, odnosno minimalno 10 do najviše 100 grla na jednom gazdinstvu registrovanom za držanje suprasnih nazimica i krmača u čistoj rasi.

Iz tog resora kazali su da će Ministarstvo sačiniti listu za isplatu pomoći držaocima svinja na osnovu broja grla i iznosa podrške, a u skladu sa Listom kojom je isplaćena podrška mjerom „3.2 Program unapređivanja stočarstva“ – premije za suprasne nazimice i krmače. Poljoprivrednim proizvođačima koji su ispunili uslove propisane Agrobužetom za 2021. godinu, odnosno mjerom „1.1.1 Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji“, Ministarstvo će sačiniti listu za isplatu pomoći držaocima krava i priplodnih junica na osnovu broja grla i iznosa podrške, a u skladu sa Listom kojom je isplaćena podrška mjerom „1.1.1 Direktna plaćanja u stočarskoj proizvodnji.

Bliži uslovi i postupak za dodjelu pomoći u sektorima koka nosilja i proizvodnje pilećeg mesa, utvrdilo se, kako dodaju, javnim pozivom koji je raspisalo ovo ministarstvo.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor