Search
Close this search box.

Ministarstvo zdravlja ugovaralo kupovinu: 80.064 testa od 724.579,2 eura propalo je zbog isteklog roka trajanja

Ministarstvo zdravlja, na čelu sa Jelenom Borovinić Bojović, prije godinu je mimo propisa o javnim nabavkama i pod sumnjivim okolnostima kupilo direktno od kineske firme 130.000 testova za otkrivanje koronavirusa u vrijednosti od oko 1,3 miliona, čiji je veći dio već propao zbog isteklog roka trajanja, a ostatak će biti neupotrebljiv već od narednog petka.

Foto: dw.com
Foto: dw.com

Ministarstvo zdravlja direktno ugovaralo kupovinu, navodno nisu konsultovana stručna lica. U ugovoru piše da je arbitraža u Kini i da prodavac nije odgovoran ako roba ne ispunjava standarde kvaliteta. Borovinić Bojović kazala je da su testove dobili besplatno, iako su ih formalno platili, jer je za tu sumu umanjena vrijednost nabavke vakcina. Tvrdi da su nabavke vršili direktno, uz saglasnost Vlade.

Sindikat doktora medicine (SDM) došao je do ugovora Ministarstva zdravlja sa kineskom kompanijom, ćerkom firmom kompanije Sinofarm, čije je djelove juče predstavio na konferenciji za medije. Predsjednica SDM Milena Popović Samardžić kazala je da se o poslu očigledno dogovorilo Ministarstvo, da se ova vrsta testova koji se obrađuju manuelno ne može koristiti za masovna testiranja i da su kupljeni četiri mjeseca prije isteka roka trajanja. Tvrdi i da za ovu nabavku nisu konsultovana stručna lica, te da nije postojala njihova preporuka za korišćenje ovih neupotrebljivih, zastarjelih testova.

Čak 80.064 testa, plaćenih 724.579,2 eura propalo je zbog isteklog roka trajanja koji je bio do sredine decembra, a nisu poznati dodatni troškovi njihovog uništenja. Za ostalih 50.000 seroloških testova, koji su građane koštali 535.000 eura i čija je tehnologija takođe zastarjela, rok trajanja ističe za osam dana.
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor