Search
Close this search box.

Ministarstva ne sarađuju sa lokalnom upravom

ROŽAJE – U Rožajama se još ne nazire kraj izgradnji druge faze zaobilaznice oko grada koji su prema najavama bivšeg ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurković trebali biti okončani do kraja 2020. godine. Nurković je prilikom posjete gradilištu u Rožajama, u janauru prošle godine, rekao da je riječ o saobraćajnici vrijednoj oko 20 miliona eura, dugoj oko tri kilometra, od čega su 1,9 kilometara tuneli. Nurković je tada izjavio da su tuneli probijeni, te da predstoje radovi na mostu na Ibru kao i mostu između dva tunela. Ugovor o izgradnji druge faze zaobilaznice potpisan je 25. oktobra 2017. godine sa bosanskohercegovačkom kompanijom „Euro-asfalt”.

Dio mosta Veliki Ibarac srušio se 24. decembra prošle godine i tada su povriđena tri radnika. Iz rožajskog tužilaštva „Danu” je rečeno da je taj slučaj još uvijek u fazi izviđaja, da su u toku saslušanja, te da će nakon toga uslijediti odluka o krivičnim prijavama.

– Završili smo vještačenje ali izviđaj još traje i ne možemo dati precizne podatke o tom slučaju. Još uvijek traju saslušanja oštećenih, a potom ćemo utvrditi ko su osumnjičeni za šta će protiv njih biti podnesene krivične prijave – izjavili su iz ODT-a.

Kada je riječ o prvoj fazi zaobilaznice čija dužina iznosi 3,4 kilometra, a u koju je investirano 3.750.000 eura radovi su završeni polovinom 2011. godine. Međutim, na toj saobraćajnici su utvrđeni brojni nedostaci, usled čega nikada nije izvršen tehnički prijem tog objekta. Izvođač radova bila je firma Konstruktor inženjering iz Splita, dok je podizvođač bilo preduzeće Integral inženjering iz Banjaluke. Danas je prva faza zaobilaznice skoro potpuno neupotrebljiva. Usled klizišta koje se odmah nakon navodnog završetka radova aktiviralo na nekoliko mjesta došlo je do urušavanja blokova teških po nekoliko tona dok je na nekoliko mjesta došlo i do pojave odrona. Nakon skoro deceniju od kada je izvođač radova napustio gradilište došlo je i do velikih oštećenja kolovoza usled čega se ovom saobraćajnicom teško saobraća. Stručnjaci iz oblasti saobraćaja procijenili su da su radovi na ovom objektu urađeni nekvalitetno, te da je potrebno mnogo sredstava za trajno saniranje. Osman Nurković je u maju 2017. godine obišao ovu saobraćajnicu i najavio njenu sanaciju.

Predsjednik Opštine Rožaje Rahman Husović kaže da imaju informacije da će za prvu fazu zaobilaznice biti objavljen novi tender, ali da nije upoznat detaljnije o projektima koji se izvodi na teritoriji ove opštine a koji se finansiraju iz državnog budžeta.

-Uopšte nismo upoznati sa detaljima na planu izvođenja radova jer resorna ministarstva ni sada, kao ni ranije ne sarađuju sa lokalnom upravom u tom pravcu. Nas niko nije upoznao sa urušavanjem mosta na drugoj fazi zaobilaznice niti znamo kada će biti nastavljeni radovi na tom objektu.Tražimo da budemo informisani o svim kapitalnim projektima koje država realizuje na prostoru naše opštine i nije nam jasno zbog čega takva saradnja dosad nije postojala. Definitivno, kada je riječ o transparentnosti u radu pomenutih projekata sve je dosad bilo centralizovano tako da mi nemamo nikakvog pojma da li se nešto radi ili ne radi, te da li ima štete i da li se radovi izvode onako kako su projektovani – kaže Husović za „Dan”.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor