Milačić potvrdio dolazak na sastanak koji je zakazao Mandić

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić potvrdio je svoj dolazak na sastanak koji je zakazao jedan od lidera DF-a Andrija Mandić. Kaže i da Prava Crna Gora ima u vidu da podjelu vlasti ne čini samo ime premijera.

Podsjećamo, predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je juče da je potrebno formirati tehničku vladu koja bi pripremila izbore. Poziv za dogovor uputio je parlamentarnoj većini od 30. avgusta 2020. U DF-u smatraju i da im pripada mjesto premijera, ali su kaže, spremi da o svemu razgovaraju u petak na sastanku uoči sjednice Skupštine.

Prava Crna Gora je zadovoljna predlogom sastanka pobjednika 30. avgusta, kako bi se reafirmisala pobjednička većina, kazao je predsjedik te stranke Marko Milačić.

Kada je u pitanju ime mandatara, Prava Crna Gora ima u vidu da podjelu vlasti ne čini samo ime premijera.

„Jer se pokazalo da je ogromna uloga u tom sistemu na nekoliko temljenih stubova, kao što je rukovodilac bezbjedonosnog sektora kao mogući potpredsjednik Vlade koji nadzire i koordinira MUP, ANB, dijelom i Pravdu tj. sistem bezbjedonosnog sektora, zatim rukovodilac zakonodavne vlasti tj. predsjednik Skupštine, zatim rukovodilac finansijskog sektora, kao takođe mogući potpredsjednik (finansija, kapitalnih investicija, turizma, urbanizma i održivog razvoja), zatim paketa ‘spoljne bezbjednosti’ tj. odbrane i vanjskih poslova, pa i svih drugih resora“, kaže Milačić.

Navodi i da treba imati u vidu ulogu svih konstituenata u doprinosu tom procesu.

„Kako u smislu stvaranja uslova da izbjegnemo vladu u čijem formiranju učestvuje DPS, tako i u konstruktivnosti i izbjegavanju maksimalizma radi postizanja dogovora za novu Vladu 30. avgusta“, dodao je.

Prava Crna Gora, kaže Milačić, zbog toga „ističe i pozdravlja kako naglašenu i hrabru ulogu Demokrata u rušenju dosadašnje Vlade, tako i konstruktivnu ulogu DF-a u pozivanju na dogovor većine 30. avgusta“.

Milačić očekuje i da će i SNP dati svoj doprinos u dogovoru, kako je kazao, konstruktivnom ostavkom predsjednice Skupštine Danijele Đurović koja, kako je dodao, sjedi na toj poziciji voljom poraženih snaga sa izbora 30. avgusta, čime bi svi zajedno došli na potpuno realne i fer pozicije, bez kojih je nemoguć bilo kakav dogovor većine 30. avgusta.

„Dakle, Prava Crna Gora pozdravlja daleko racionalniji stav URE i SNP-a, nego što je to bilo prilikom razrešenja 43. Vlade i očekujemo da se približimo konačnom dogovoru u okviru već pomenutih strukturnih paketa izvršne i zakonodavne vlasti u kojima bi bila zadovoljena pobjeda na izborima 30. avgusta, koja mora ostati imperativ i prioritet svih političara i političkih subjekata na političkoj sceni“, navodi se u saopštenju.

Milačič poručuje da je manje važno ime mandatara, koliko je važan stabilan i iskren dogovor, koji nijednom subjektu ne bi davao razlog za nezadovoljstvo, ali ni za lični i partijski tijumfalizam, koji bi u konačnom oštetio proces reformi i doveo u pitanje ozbiljnost političkog dogovora.

„Prava Crna Gora ima mnogo političkog strpljenja i očekuje racionalan i odgovoran ishod cjelokupnog procesa, koji će građanima vratiti pobjedu 30. avgusta, i postaviti raspodijelu vlasti tamo gdje joj je i mjesto. Očekujemo da niko neće biti toliko neodgovoran da ugrozi ili onemogući uspjeh ovog dogovora i zbog toga još jednom pozivamo na što bržu, konstruktivnu ostavku Đurović, i inteziviranje razgovora za pobjednički uspjeh, bez partijskog maksimalizma i sujeta, radi svih građana koji su tražili i uspjeli da pobjede na izborima i da nametnu agendu promjena 30. avgusta“, zaključio je Milačić.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor