Search
Close this search box.

Milačić: Menadžment Telekoma hitno da prestane sa šikaniranjem radnika i nezakonitim djelovanjem

Zaposleni u crnogorskom Telekomu su istakli da preko 60 posto zaposlenih više od sedamdeset dana štrajkuju, te da već treći mjesec ne ostvaruju zaraduPredsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić sa saradnicima održao je u Skupštini sastanak sa predstavnicima sindikata Telekoma Crne Gore.

Zaposleni u crnogorskom Telekomu su istakli da preko 60 posto zaposlenih više od sedamdeset dana štrajkuju, te da već treći mjesec ne ostvaruju zaradu. Na štrajk su, kako ističu primorani jer se u “najprofitabilnijoj” crnogorskoj firmi krše osnovna prava zaposlenih. Zaposleni se već duži period suočavaju sa nejednakim zaradama u okviru istih sektora, dok poslodavac uporno postupa u suprotnosti sa Zakonom o radu, što je i potvrđeno Rješenjem Ministarstva rada i socijalnog staranja, navode iz prave Crne Gore.

Menadžment Telekoma je tokom 2022. godine otkazao dio Kolektivnog ugovora, uprkos što je istim predviđena njegova primjena do donošenja novog Kolektivnog ugovora. Upravo ovakvo djelovanje bilo je glavni povod za štrajk.  Zaposleni su kao glavne zahtjeve istakli očuvanje stečenih prava i dosadašnjeg Kolektivnog ugovora kao i uvećanje cijene rada, koja nije uvećavana još od 2008. godine. Međutim, menadžment i dalje nastavlja sa praksom kršenja crnogorskih zakona, sa očiglednom namjerom da obespravi radnike i da im osujeti namjeru da se izbore za svoja osnovna prava iz rada i po osnovu rada. Tako menadžment, brutalnim kršenjem zakona privremeno angažuje zamjenske radnike na poslovima koje obavljaju zaposleni koji su u štrajku, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja dalo je mišljenje da je i ovo postupanje protivno zakonu. Međutim, u ponašanju menadžmenta ne naslućuje se namjera da se aktuelni problem riješi, ocjenjuju iz ove partije.

Zaposleni su istakli da se u javnosti pronosi lažna slika, te da dolazi do zamjene teza kada se govori o zaradama. Posebno su ukazali da se u prosjek uračunavaju zarade menadžmenta kao i bonusi koje ostvaruju, i pojašnjavaju da je povećanja zarada bilo ali samo u onom dijelu koji pada na teret države, ali da nije došlo i do uvećanja cijene rada.

Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić na kraju sastanka izrazio je spremnost Prave Crne Gore da u punom obimu doprinese da se problem zaposlenih u crnogorskom Telekomu što prije riješi.  Iako se radi o stranoj firmi, zaposleni su naši građani i to preduzeće mora da posluje u granicama našeg pravnog sistema.Istakao je da je ovo borba za prava svih radnika u Crnoj Gori, borba koja zahtijeva institucionalno djelovanje, te pozvao nadležne da se uključe u rješavanje ovog problema.

Prava Crna Gora smatra da stepen odgovornosti Telekoma treba da bude još veći uzimajući u obzir činjenicu na koji način su ušli na naše tržište, u jednoj od najvećih koruptivnih afera u Crnoj Gori. Očekujemo od menadžmenta Telekoma da se odnosi odgovorno prema našim građanima, Zakonima i Ustavu Crne Gore jer bez obzira da li se radi o privatnim ili državnim preduzećima niko nema pravo da se postavi iznad Zakona, kazao je Milačić.

Izvor:DAN

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor