Search
Close this search box.

Među nezaposlenim 11,4 odsto mladih

U godini za nama nastavljeni su pozitivni trendovi, započeti krajem 2017. kada je došlo do stabilizacije kretanja na tržištu rada – stoji u godišnjem Izvještaju o radu Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, koji je danas usvojio Upravni odbor. Na sjednici, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, usvojen je i Program rada Zavoda za tekuću godinu.

. .

U izvještaju piše da se, na kraju prošle godine, na evidenciji Zavoda nalazilo 37.616 nezaposlenih, odnosno 9,09 odsto manje nego na kraju 2018. Stopa registrovane nezaposlenosti na kraju decembra 2019. bila je 16,2 odsto.

“U ukupnoj nezaposlenosti žene učestvuju sa 58,4 odsto. Smanjen je broj novoprijavljenih za 6.500 lica. Opalo je učešće nezaposlenosti mlađih od 25 godina na 11,4 odsto. Na evidenciji Zavoda, na kraju 2019, nalazilo se 11.160 lica sa invaliditetom”, navodi se u izvještaju.

Prema podacima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, kao nadležnog za izdavanje dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, u 2019. je u odnosu na godinu ranije, izdato gotovo pet odsto više dozvola.

“Zavod je tokom prošle godine realizovao cio set programa i mjera aktivne politike zapošljavanja, kroz koje je uključeno gotovo 2.200 nezaposlenih lica sa evidencije, pretežno iz sjevernog regiona. Zavod je finansirajući kredite vrijedne 280.000 eura otvorio 56 novih radnih mjesta. Krajem prošle godine odobren je Program grantova za samozapošljavanje, vrijedan 3,5 miliona eura, koji će trajati tri godine”, stoji u izvještaju ZZZCG.

Projektne prijedloge je dostavilo 135 nezaposlenih i u toku je proces njihove evaluacije.

“Kroz grant šemu za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, vrijednu 2.6 miliona eura, angažovano je 383 lica sa invaliditetom. U izvještaju, takođe, piše da je broj poslodavaca, koji ostvaruju pravo na subvenciju zarade, porastao na 820”, saopšteno je iz ZZZCG.

UO ZZZ usvojio je i Program rada, kojim se utvrđuju mjere i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljuskih resursa za tekuću godinu.

Budžet Zavoda, u dijelu mjera mjera i aktivnosti iz Akcionog plana, ove godine iznosi 11,5 miliona eura.

“U Planu Zavoda piše da je za zapošljavanje OSI opredijeljeno 8,3 miliona eura, a za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja – 3,2 miliona, od čega će sa 200 hiljada eura biti podržane one biznis ideje koje u sebi sadrže novo zapošljavanje. Ukupnim budžetskim sredstvima, kroz programe, biće uključeno preko 2.000 nezaposlenih”, stoji u izvještaju Zavoda.

Zavod za zapošljavanje, kako poručuju, nastojaće i ove godine da realizuje one programe koji doprinose boljoj zapošljivosti lica sa evidencije.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor