Mašine za čišćenje snijega zaobilaze Lijesku

U lokalnoj upravi kažu da sve putne pravce na području opštine od sniježnih nameta čiste po prioritetima, te da će mašine stići i do sela Lijeska

Foto:Milovan Novović-Dan. Put za Lijesku.

BIJELO POLjE – Selo Lijeska u Vraneškoj dolini već par dana je odsječeno od svijeta. Mještanin Zoran Damjanović, koji je ranije bio i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice, kaže da im je snijeg koji je padao proteklih dana donio grdne nevolje, a najveća je puta koji je potpuno neprohodan.

-Snijeg je i juče padao tako da na području Lijeske nema puta koji je prohodan. Ovo je stvarno nevjerovatno, da u 21.vijeku nemamo vezu sa spoljnim svijetom. Nigdje se put ni ne nazire jer danima ni životinja, a kamo li ljudi ovuda ne prolaze – kaže Damjanović, dodajući da ih posebno boli što u planovima čišćenja puteva na seoskom području Lijesku nigdje niko ne pominje.

-Gledamo objavljen plan i program čišćenja puteva ne samu u Vranešu, već i ostalim područjima naše opštine. I zamislite ironije, nigdje našeg sela nema. Kao da ne postojimo. Kao da smo izbrisani sa mape i da nijesmo živi- ogorčen je Damjanović i naglašava da Lisjeka ima 70 domaćinstava sa 140 stanovnika među kojima uglavnom staračka domaćinstva. Među njima naveći je broj onih sa preko šest decenija života, a dosta je, kaže, i onih koji imaju i ozbiljnih zdavstvenih problema.

-Kažnjavaju nas baš žestoko i nemilosrdno jer je ovaj naš kraj i od ranije poznat kao opozicioni i to izgleda opštinska vlast u Bijelom Polju neće da nam oprosti. Takođe, ne opraštaju nam ni naš žestoki otpor gradnji hidrocentrale na Lještanici, i naum da nam odedu vodu iz sela – kaže Damjanović i dodaje da se čiste putni pravci iz mjesnog centra Tomaševo za Pisanu Jelu, Sokolac i Barice, ali do Lijeske ne.

– I treba da se čiste svi putevi, ali u sva tri ova sela duplo je manje stanovnika nego što je slučaj sa Lijeskom.

Umjesto da okrenu mašine preko Lijeske i tako se popnu na Galicu i onda čiste ova ostala sela, oni to iz njima znanih razloga neće da urade. Tražili smo da to tako rade, molili i preklinjali ali je sve uzalud. Juče već šesti put idu ovom trasom, zaobilaze Lijesku i mi ostajemo slijepo crijevo, kažnjeni ne svojom krivicom, od onih koji odlučuju o našim sudbinama- ističe Damjanović i dodaje da ne zna šta će i kako radioti kada nekog budu morali voditi do bolnice, ili ako neko umre jer i put do groblja je u smetovima.

– Sve su ovo pitanja na koja mi nemamo odgovore, ali molimo nadležne da upute mašine do Lijeske i očiste nam put – poručuje Damjanović.

U lokalnoj upravi kažu da sve putne pravce na području opštine od sniježnih nameta čiste po proritetima, te da će mašine stići i do sela Lijeska.

M.N.


Traže razgovor sa Petrom Smolovićem
– Ovo je prava bruka i sramota. Totatlna diskriminacija, jer znamo da čiste puteve u drugim predjelima, čak i do nekih sokaka, lokalnih političara i funkcionera. Neće glavu na nas da okrenu i pokazuju da smo izgleda za njih građani drugog reda-kaže Zoran Damjanović, dodajući da apeluju na gradonačelnika Petra Smolovića, da naredi onima koji se bave čišćenjem puteva da svrate do Lijeske i izbave mještane od sniježne blokade. Predsjednik MZ Vukoman Krgović potvrđuje da ih mašine za čišćenje puteva zaobilaze i da će u ponedjeljak tražiti razgovor sa predsjednikom Smolovićem.

Izvor: Dan.co.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor