Martinović za „Dan“: Dobro osmišljeni blefovi se nastavljaju

Nećemo ulaziti u prevarantske modele sa DPS-om poput URA i SNP-a, istakao je Martinović

Demokratska Crna Gora inicirala je dijalog, to jeste dogovor u više navrata, na dan obaranja vlade koju je izabrao DPS i u danima nakon toga. Javno smo pitali predstavnike te vlade kako može rekonstrukcija, a ne može dijalog i dogovor o novoj vladi. Nama to govori da nije bilo volje ni za rekonstrukciju vlade, nego da je samo postojala volja za blefove Andrije Mandića i Dritana Abazovića. Ti dobro osmišljeni blefovi se nastavljaju, pa tako gospodin Mandić izjavi da u Dritanovoj vladi ne želi ništa, samo želi da ista opstane, ali u drugoj želi čak i premijera. Pa, čekajte, treći put traži premijera!? Da poslije Krivokapića i Abazovića, koji su njegovi premijeri, nije mnogo? To je nešto što će morati da objasne građanima, a prevashodno svojim biračima, jer Demokrate mogu samo u Vladu koja će biti evropska i evroatlantska, a uz to bazirana na poštovanju izborne volje građana, kazao je u razgovoru za „Dan“ poslanik i potpredsjednik Demokratske Crne Gore Vladimir Martinović.

Skupština Crne Gore izglasala je nepovjerenje vladi Dritana Abazovića sat iza ponoći 20. avgusta, nakon višečasovne rasprave. Od ukupno 81 poslanika za obaranje Vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore. Nakon obaranja Vlade, još uvijek nije sigurno kako će se izaći iz trenutne situacije.

Blokirali pravosuđe

Ustavni odbor raspisao nedavno novi javni poziv za izbor četvoro sudija Ustavnog suda. Skupština na osnovu tri prethodna javna poziva nije izabrala nijednog kandidata za tu funkciju, iako je stiglo 14 prijava.

Toj instituciji, koja je već na ivici kvoruma, prijeti potpuna blokada od 13. septembra, kada sudija Miodrag Iličković ide u starosnu penziju.

– Demokratska Crna Gora, kao ozbiljan politički subjekt, istinski je okrenuta evropskom i evroatlantskom putu, a ne samo deklarativno, kao oni koji nam svakodnevno mažu oči EU integracijama, a od više kandidata za sudije Ustavnog suda nijesu našli za shodno da glasaju za bilo koga, dok smo mi učestvovali u glasanju i dali svoj doprinos. Blokirali su pravosuđe kako bi mogli da rade šta hoće i kako hoće. E, to više neće moći – poručio je Martinović.

– Najbolje rješenje za izlazak iz trenutne političke situacije jeste vraćanje u jedan redovni poredak, nakon političkog eksperimenta zvanog manjinska, a zapravo DPS vlada. Crna Gora konačno treba da dobije evropsku i evroatlantsku vladu baziranu na poštovanju izborne volje građana, a posebno apostrofirajući činjenicu da su pojedini subjekti izjavili da neće u Vladu, već da im je cilj isključivo čuvanje izborne volje – kaže Martinović.

Podvlači da su Demokrate u više navrata istakle da u prevarantske modele sa DPS-om, poput URA i SNP, neće ulaziti.

– Za nas je data riječ svetinja. Neću reći ništa novo ako kažem da Demokrate neće ulaziti u aranžmane u kakve su ušli SNP i URA. Ostajemo dosljedni svemu što smo obećali našim biračima – naveo je Martinović.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor