MANS: Zbog izbora, u septembru rasle isplate za ugovore o djelu, pomoći, asfaltiranje i putovanja

Više od pola budžetskih korisnika krši Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja jer je u septembru imalo veću potrošnju od propisane. U toku izborne kampanje povećana je potrošnja više državnih institucija za ugovore o djelu, konsultantske usluge, pomoći i subvencije, izgradnju lokalne infrastrukture, službena putovanja i gorivo, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Član 38 tog zakona propisuje da je budžetskim potrošačkim jedinicama  zabranjena mjesečna potrošnja veća od prosječne mjesečne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora.

Od 86 budžetskih korisnika čak 45 je u toku septembra imalo potrošnju veću od šestomjesečnog prosjeka prije raspisivanja izbora.

Od toga je osam budžetskih korisnika imalo potrošnju koja je preko million eura veća od zakonom propisanog maksimuma, a tri su imala uvećanje između 500 hiljada i million eura. Šest državnih institucija je u septembru utrošilo od 100 do 500 hiljada eura više nego što im je to dozvoljavao zakon, tri su prekoračile limit za 50 do 100 hiljada, a njih osam su trošile od 10 do 50 hiljada više nego što su smjele. Preostalih 17 institucija su prekršile zakonski maksimum za manje od 10, a više od hiljadu eura – navode iz MANS-a.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor