Search
Close this search box.

Makli nelegalne aparate uoči dolaska inspektora

Priređivači igara na sreću, prilikom poslednje kontrole Uprave za inspekcijske poslove (UIS), dobili su dan prije dojavu da će biti predmet kontrole nakon čega su istog dana, a prije dolaska inspektora uklonili nelegalne aparate za klađenje iz lokala, potvrdilo je „Danu“ više izvora.

Naime, u nedjelju, 14. februara, dobili smo informaciju da je priređivačima taj dan dojavljeno da će u ponedjeljak, 15. februara, biti organizovana nenajavljena inspekcijska kontrola poslovnih objekata na teritoriji glavnog grada, sa ciljem pronalaska ilegalnih aparata za igre na sreću. Tada je počela trka sa vremenom. Neki od priređivača su pozvali svoje zaposlene da na Dan zaljubljenih, van radnog vremena, iz lokala povuku aparate za koje nije shodno zakonu dodijeljena koncesija. Nakon nekoliko sati taj posao je uspješno okončan.
U ponedjeljak ujutru, kako je i dojavljeno, počela je inspekcijska kontrola. Međutim, inspekcija nije mogla da pronađe ilegalne aparate za koje znaju da su do dan ranije postojali u pojedinim ugostiteljskim objektima. Da je tako uvjerila se i ekipa „Dana”, koja je posjetila jedan od lokala u kojem su samo dan ranije vidjeli posjetioce koji na ilegalnom aparatu igraju igre na sreću.
U popodnevnim časovima došla su dva momka koji rade kod priređivača i odnijeli su aparat. Pitali su nas danas neki gosti zašto nema aparata i nismo znali da im kažemo šta se desilo. Pretpostavljam da je bila najavljena inspekcijska kontrola – kazao nam je juče konobar, koji radi u jednom lokalu u užem centru Podgorice.
Prema članu 72 Zakona o igrama na sreću, novčanom kaznom od 5.000 eura do 20.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice ako, između ostalog, „priredi igru na sreću – tombolu suprotno ovom zakonu i ugovoru o koncesiji”, ali i „počne priređivati igre na sreću, a nema sklopljen koncesioni ugovor”.
„Dan” je poslao pitanja Upravi za inspekcijske poslove u nedjelju, 14. februara, malo prije ponoći, između ostalog, kako je moguće da priređivači igara na sreću znaju unaprijed, kao i novinari, kada će biti organizovana inspekcijska kontrola i da li neko iz Odsjeka za inspekciju za igre na sreću ili Uprave za inspekcijske poslove dojavljuje priređivačima kad su inspekcijske kontrole kako bi na vrijeme uklonili nelegalne terminale. Zvaničan odgovor na mejl do zaključenja ovog novinskog broja nije stigao iz te državne institucije, kojom rukovodi direktor Alija Košuta.
„Dan” je putem telefona kontaktirao i glavnog inspektora za igre na sreću Veljka Blagojevića, koji je potvrdio da je u ponedjeljak, 15. februara, obavljena inspekcijska kontrola „po inicijativi”.
To je bila redovna kontrola po inicijativi. Mi moramo da reagujemo po inicijativama i utvrdimo da je opravdana. U vezi vašeg pitanja da li neko dojavljuje priređivačima igara na sreću, mislim da se to ne događa. Ni mi nismo znali gdje će ko u ponedjeljak da ide. To je određeno tek u ponedjeljak ujutru neposredno pred polazak – rekao je Blagojević. Na konstataciju novinara da je priređivačima stigla informacija o inspekcijskoj kontroli na osnovu koje je veći broj ilegalnih aparata uklonjen iz objekata, Blagojević je istakao: „Pa je li Bog dao da se uklone ti aparati, da se malo to tržište dovede u red”.
Mi moramo da radimo naš posao i u skladu sa zakonom da postupamo. Ja sam od skora glavni inspektor i nastojaću da svoj posao radim na pravi način – kazao je Blagojević.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor