Lavrov ide u Tursku na sastanak sa Kulebom, Ukrajina zabranila izvoz više namirnica

Četrnaesti dan ruske invazije u Ukrajini. Izbjeglice iz Ukrajine nastavljaju da pristižu u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju i druge evropske zemlje, dok se iz gradova koje je okružila ruska vojska organizuju humanitarni koridori, kako bi civili mogli da izađu.
Sumi nakon granatiranja, Foto: Reuters
Sumi nakon granatiranja, Foto: Reuters
Prije 13 minuta – 07:47h

Ukrajinska vlada zabranila je izvoz raži, ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine, navodi se u rezoluciji vlade objavljenoj u srijedu, prenosi Rojters.

Prije 16 minuta – 07:44h

Rano jutros u Kijevu i okolnim područjima su se ponovo čule eksplozije, javlja BBC, pozivajući se na izvještaje novinara sa terena.

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se nešto poslije šest sati po lokalnom vremenu.

Prije 41 minut – 07:19h

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su došli do dokumenata koji dokazuju da je Ukrajina planirala napad na Donbas u martu, prenosi Rojters.

Prije 48 minuta – 07:12h

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov putuje u Tursku, gdje će danas imati sastanak sa ukrajinskim kolegom Dmitrijem Kulebom, navode ruski mediji, a prenosi Rojters.

Prije 49 minuta – 07:11h

Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk rekla je sinoć da je 5.000 ljudi, uključujući 1.700 stranih studenata, evakuisano iz Sumija.

Ona je ponovila da Ukrajina neće prihvatiti ponudu Moskve da uspostavi bezbjedne koridore za civile ka Rusiji, rekavši da će pristati samo na bezbjedne izlaze koji vode ka zapadu.

Vereščuk je rekla da evakuacija iz južne luke Marijupolj nije uspjela juče , jer su ruske trupe pucale na ukrajinski konvoj koji je prevozio humanitarnu pomoć za Mariupolj i koji je u povratku trebalo da preveze civile.

Rekla je da je grad u „katastrofalnoj situaciji“, bez vode, struje i komunikacija, dodajući da je jedno dijete u Marijupolju umrlo zbog dehidracije.

Ruska vojska je negirala da je pucala na konvoj i optužila Ukrajinu da blokira evakuaciju.

Prije 50 minut – 07:10h

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok opravdala je sinoć odluku Berlina da ne zabrani uvoz ruske nafte kao znak odmazde za invaziju na Ukrajinu, rekavši da bi to izazvalo haos u Njemačkoj, što bi za Kremlj bilo više pobjeda nego poraz.

Ona je rekla da bi Njemačka zabranila uvoz ruske nafte kad bi mislila da bi to zaustavilo rat, ali ne misli tako, prenio je Rojters.

Njemačka trećinu potreba pokriva uvozom iz Rusije, što je mnogo veća zavisnost od SAD, koje su ranije danas objavile zabranu uvoza ruskih energenata.

„Ako bismo odmah zaustavili uvoz, sutra više ne bismo mogli da se krećemo u Njemačkoj“, rekla je Berbok za tv kanal lista Bild, dodajući da ključni radnici kao što su nastavnici i medicinske sestre ne bi mogli da dođu na posao, dok bi škole i bolnice mogle da ostanu bez struje.

Izvor: Vijesti
NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor