Kroz igru i pjesmu čuvaju od zaborava kulturnu baštinu

Mojkovački kraj bio je izuzetno bogat društvenim sadržajima, posijelima i druženjima, pa otuda i želja da se prikupe informacije od starije generacije stanovnika Mojkovca i sve objedini u jednu cjelinu – istakao je Žurić

Sa jednog od nastupa KUD-a „Vesna“, foto: Privatna arhiva

Projekat „Mojkovački śednik“, koji će realizovati Udruženje za kreativno djelovanje mladih „Vesna“ iz Mojkovca, dobio je 24.350 eura na javnom konkursu „Kultura spaja: Od amatera do profesionalaca“, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija.

Umjetnički rukovodilac Kulturno-umjetničkog društva ,,Vesna“ Danilo Žurić, koji je i asistent koreografa u realizaciji projekta, za Pobjedu je kazao da projekat podrazumijeva, prije svega, potrebu i želju ovog KUD-a da očuva kulturu i tradiciju Mojkovca.

Mojkovački kraj je bio izuzetno bogat društvenim sadržajima, posijelima i druženjima, pa otuda i želja da se prikupe informacije od starije generacije stanovnika Mojkovca i sve objedini u jednu cjelinu. I u prethodnom periodu smo radili na očuvanju kulture i običaja našeg kraja, takođe kroz istraživanja i obilazak terena – istakao je Žurić.

BAŠTINA

Žurić je naglasio da je za Kulturno-umjetničko društvo „Vesna“ od suštinske važnosti da poznaje srži kulturne baštine i kroz igru i pjesmu ih čuva od zaborava. – Svaka naša aktivnost je usko vezana za kulturu i potrebu folkloraša da jačaju i razvijaju svijest kod mladih o značaju poznavanja običaja i tradicije svoga kraja. Planirane aktivnosti, koje su vezane za realizaciju pomenutog projekta, podrazumijevaju obilazak terena i prikupljanje materijala (informacija, fotografija, video-zapisa…), zatim postavljanje koreografije po datim informacijama i prezentovanje istog publici – rekao je Žurić.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta je veoma sadržajna i kompleksna.

Svaki detalj projekta je realno planiran i realno se raspolagalo ponuđenim sredstvima. S obzirom na to da je za početak realizacije neophodno obići teren i ispitati stanovništvo o običajima mojkovačkog śednika, za isto nijesmo planirali materijalna sredstva. Planirana sredstva ćemo utrošiti na postavljanje koreografije, muzike, uvježbavanje postavljene koreografije i muzike, kreiranje video-zapisa, predstavljanje koreografije publici, arhiviranje istog, kao i kupovinu djelova narodne nošnje koji nam nedostaju – istakao je Žurić.

 

On je kazao da će sa zadovoljstvom odraditi izazove i zadatke koje su postavili ovim projektom.

Želimo da prenesemo mladima koji su vezani za Mojkovac svaku emociju, običaj, igru i pjesmu koje su ostale makar u sjećanju naših sagovornika. U sklopu planiranja projekta formirana je radna grupa koja ima za cilj prikupljanje podataka sa terena, što podrazumijeva obilazak i razgovor sa pripadnicima starije dobi, zatim postavljanje koreografije na osnovu njihovog kazivanja i postavljanje muzike koja će na adekvatan način pratiti koreografiju. Nakon postavljene koreografije, Kulturno-umjetničko društvo „Vesna“ će publici organizovati prezentaciju koreografije „Mojkovački śednik“ – najavio je Žurić.

TRADICIJA

Realizacija projekta počela je 1. februara i odvijaće se u narednih devet mjeseci.U posljednjem mjesecu realizacije planirana je prezentacija koreografije „Mojkovački śednik“.

Vjerujemo da smo realno predvidjeli potrebno vrijeme za realizaciju projekta i predstavljanje istog zainteresovanima. Kako živimo u vremenu savremene tehnologije, prikupljeni materijal ćemo objavljivati na društvenim mrežama (Fejsbuk, Instagram), portalima, kao i na našem Jutjub kanalu na kojem su objavljeni mnogi naši nastupi. Cilj nam je da prodremo do svih koji žele da znaju nešto o običajima našeg grada. Kao završnicu realizacije projekta planirali smo da organizujemo veče posvećeno običajima i tradiciji Mojkovca, tj. prezentujemo koreografije „Mojkovački śednik“ – kazao je Žurić.

Mojkovac je, ističe Žurić, veoma bogat običajima koji su pratili sva važna dešavanja svakodnevice, ali su ona i nedovoljno istražena.

Naišli smo na veliku zainteresovanost mladih da čuju i vide nešto što je obilježavalo živote naših predaka, ali i starijih da se podsjete mladih dana i budu dio ovog projekta. Realizacijom projekta ćemo sačuvati jedan kulturni sadržaj koji je bio veoma značajan i prepoznatljiv u našem Mojkovcu. Istraživanje terena će biti zanimljivo i priče koje budemo slušali će još više rasplamsati našu želju za istraživanjem. Ovaj projekat će biti jedan u nizu onih koje realizujemo uz želju da se istraže običaji i tradicija našeg grada – kazao je Žurić.

U narednom periodu Pobjeda će nastaviti da predstavlja projekte i drugih najvećih dobitnika konkursa Ministarstva kulture i medija.

 

 

Novinarka: Adrijana Đorojević

Izvor: Pobjeda

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor