Krivokapić: Rusija da prestane s vojnim napadima i povuče snage

Šef diplomatije Ranko Krivokapić izraziće nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama, te najaviti nastavak pružanja humanitarne, finansijske i vojne podrške ovoj državi. To se navodi u platformi za učešće ministra Krivokapića na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, u Berlinu, SR Njemačka, 14. i 15. maja. Krivokapić će predvoditi državnu delegaciju Crne Gore.

dw.com
dw.com

Ministar Krivokapić će, u odnosu na pitanje rata u Ukrajini, potvrditi da Crna Gora osuđuje rusku agresiju protiv Ukrajine i da se pridružuje pozivima Alijanse i saveznica Rusiji da prestane s vojnim napadima, da povuče snage i da se konstruktivno angažuje u traženju diplomatskog rješenja krize.

U platformi za posjetu ministra Krivokapića navodi se da će u tom dijelu, izraziti nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama, te najaviti nastavak pružanja humanitarne, finansijske i vojne podrške ovoj državi. Šef diplomatije Krivokapić će se osvrnuti i na područje Zapadnog Balkana, a imajući u vidu da se reprekusije rata u Ukrajini osjećaju i u našem regionu. Naglasiće da aktuelna situacija nameće potrebu intenziviranja evropskog integracionog procesa.

U pogledu sljedećeg Strateškog koncepta i pripreme sastanaka na vrhu, ministar Krivokapić će istaći očekivanje da dokument obuhvati sve izazove i rizike novog bezbjednosnog okruženja, uključujući i one koji nisu bile obuhvaćeni posljednjih Strateškim konceptom iz 2010. godine.

U tekstu platforme takođe piše da je za Crnu Goru važno da se potvrde tri ključna zadatka Alijanse, kao i da se istakne značaj saradnje između NATO i EU, sa konkretnim oblastima za zajedničko djelovanje, uključujući i u našem regionu. Ministar Krivokapić će u svom izlaganju pažnju posvetiti i potrebi da se bezbjednosna pitanja i globalni izazovi rešavaju kroz angažman sa partnerima širom svijeta, a koji dijele vrijednosti i principe Alijanse.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor