Kremlj: Moskva podržava Srbiju u situaciji sa nepriznatim Kosovom

Moskva podržava Srbiju u situaciji oko nepriznatog Kosova, zahtjevi vlasti regiona Srbima koji žive na sjeveru su neosnovani, izjavio je portparol predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo kosovskim Srbima. Smatramo da su ovo (zahtjevi kosovskih vlasti) apsolutno nerazumni zahtjevi“, istakao je portparol Kremlja.

Prema njegovim riječima, zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti vlasti pokrajine na nepromišljene korake, a prava Srba koji tamo žive moraju se poštovati.

„Naravno, smatramo da one zemlje koje su priznale Kosovo i bile garanti treba da upotrebe sav svoj uticaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne preduzimaju nikakve nepromišljene korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija“, rekao je on.

„Zahtijevamo da se poštuju sva prava Srba“, naglasio je Peskov.

On je dodao da je zaoštravanje sukoba između Kosova i Srbije uspjelo da se izbjegne i da je situacija odložena za mjesec dana.

„Sada je, hvala Bogu, izbjegnuto izvjesno noćašnje zaoštravanje, ali je situacija samo odložena za mjesec dana, tako da je veoma važno pokazati opreznost sa svih strana“, rekao je Peskov novinarima.

U nedelju uveče i u ponedeljak uveče na sjeveru Kosova izbili su nemiri zbog planirane zabrane od strane Prištine ulaska vozila sa srpskim registarskim tablicama i dokumentima, koja je trebalo da stupi na snagu 1. avgusta. Kosovske vlasti su tamo prvo poslale policiju, ali su posle poziva Sjedinjenih Američkih Država odložile zabranu koja je izazvala napetost u pokrajini za mesec dana.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak uveče da očekuje smanjenje tenzija na Kosovu i da će Beograd, kako je rekao, učiniti sve moguće sve za to. Situacija u pokrajini je trenutno mirna.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor