Koncesije od eksploatacije prirodnih bogatstava se ubiraju u selima, pare se troše u Pljevljima

Podaci pokazuju da je tkom prošle godine Opština Pljevlja prihodovala 3,19 miliona eura po osnovu koncesija na eksploataciju prirodnih bogastava. Predstavnici seokih mjesnih zajendica naglašavaju da je iz lokalnog budzeta izuzetno malo novca uloženo u sela iako su svi ti prihodi ostvareni na ruralnom području gdje se nalaze rudnici, kamenolomi i šume. Ističu da su na seosko područje otišla sredstva iz Agrobudzeta, u iznosu od oko 300.000 eura, kao i nekoliko desetina hiljada namjenjenih za izgradnju seoskih vodovoda. Lokalna uprava čak u prošloj godini nije finasirala ni asfaltiranje seoskih puteva, već su u prošloj godini završavani poslovi koji su započeti još 2020. godine.

          Foto:Dan – B.JE

U Mjesnu zajednicu Zbarđe godinama se ne ulaže ništa. Mi od rada Rudnika uglja imamo samo štetu jer živimo između čekića i nakovnja, odnosno između kopova Rudnika uglja i Termoelektrane – ističe predsjednik MZ Zabrđe Dragan Lučić i naglašava da je neophodno sredstva od koncesija ulagati u sredinu gdje se vrši eksploatacija prirodnih bogastava.

Lučić ističe da je neophodno ulagati u seosku infrastrukturu, posebno u putnu mrežu, ali i kvalitetnije vodosnabdijevanje.

U prošloj godini na nekoliko lokacija na području naše MZ izvršeno je asfaltiranje seoskih puteva.To je uradio Rudnik uglja jer mu je to bila obaveza. Međutim, lokalna uprava nije realizovala takve poslove iako ona ubira prihod od koncesije – podvlači Lučić.

U vrijeme planiranja opštinskog budzeta za 2022. godinu,u novembru prošle godine, predsjednik MZ Šula Vukola Kušljević oštro je kritikovao ponašanje lokalne vlasti po ovom pitanju. On je posebno istakao da se značajna sredstva od koncesija ubiraju po osnovu eksploatacije rude olova i cinka, kao i šuma a da se gotovo ništa ne ulaže u izgradnju seoske infrastrukture.

Kada je u pitanju ovogodišnji plan budzeta, 570.000 eura predviđeno je za asfaltiranje seoskih puteva, a predviđeno je i nekoliko desetina hiljada eura za seoske vodovode. Lokalna uprava je značajno povećala davanja kroz Agrobudzet, ali predsjednici seoskih mjesnih zajednica tvrde da to nije dovoljno.

Imamo budzet od 20. 600 000 eura. Sva davanja za selo nijesu ni pet odsto od budzeta – ističe predsjednik MZ Potkovač Vasilije Drobnjak.

Prema njegovim riječima u lokalni budzet ne idu samo prihodi od koncesija sa seoskog područja, već i brojni porezi na nepokretnosti.

-Lokalna vlast se trudi da naplati svaki cent poreza poljoprivrednicima. To se može najbolje vidjeti po tome što se opštinskim premijama naplaćuju neplaćeni porezi. Znači, lokalna uprava samo gleda da uzme novac ali da to vješto prikrije – podvlači Drobnjak.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor