Ko je imao upalu pluća, tek nakon tri mjeseca daje krv

Osobe koje su preboljele koronu, računajući period od prestanka simptoma, ne mogu da daju krv dok ne prođe najmanje 28 dana. Isto važi i za one koji su bili asimptomatski slučajevi.

UZavodu za transfuziju krvi Crne Gore imaju snižene rezerve opšte, odnosno nulte krvne grupe, rečeno je iz te ustanove.

Ako neko želi da donira krv, a imao je koronu, upozoravaju da u tom slučaju postoje ograničenja. Osobe koje su preboljele koronu – računajući period od prestanka simptoma, ne mogu da daju krv dok ne prođe najmanje 28 dana. Isto važi i za one koji su bili asimptomatski slučajevi.

A, ko je imao razvijene simptome upale pluća, računajući period od prestanka simptoma i potpunog oporavka, odbija se kao davalac najmanje tri mjeseca.

Nakon vakcinacije

– Pravila koja se tiču doniranja krvi osobe koja se vakcinisala protiv kovida-19 usklađena su sa EU preporukama, kao i preporukama SZO – rekla je načelnica Službe za kolekciju krvi dr Nela Eraković.

Prema tome, ako je vakcina bazirana na mRNA tehnologiji (Fajzer) odgađa se doniranje krvi za 48 sati nakon vakcinacije zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene vakcine – bola, crvenila, svraba kože, otoka.

U slučaju nuspojava na vakcinu, poput, umora, glavobolje, bolova u mišićima, jeze, drhtavice, bolova u zglobovima, povišene tjelesne temperature, mučnine, uvećanih limfnih žlijezda, Eraković objašnjava da se odlaže za sedam dana od prestanka simptoma.

Ukoliko su, s druge strane, vakcine bazirane na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (Astra Zeneka) – Sputnjik V ili Sinofarm ili ako osoba ne zna kojom je vakcinom vakcinisana, u svim ovim slučajevima odgađa se doniranje krvi na četiri nedjelje nakon vakcinacije.

– Zavod trenutno raspolaže sa rezervama krvi koje su trenutno na zadovoljavajućem nivou. Stanje rezervi se mijenja iz sata u sat, što najviše zavisi od stanja u kom se pacijent primi preko urgentnog bloka, kao i od stanja pacijenata koji se nalaze u bolnici u okviru redovnih programa – ističe Eraković.

“Krv mogu da doniraju osobe između 18 i 65 godina. Potrebno je da imaju više od 50 kilograma, da nemaju simptome prehlade ili neke druge bolesti, a treba da zadovolje i kriterijum da su odspavale prethodnu noć od šest do osam sati. Važno je da nemaju promjene na koži, poput infekcija, osipa, gljivičnih oboljenja, suviše visok ili suviše nizak pritisak, niti da su pod nekom hroničnom terapijom. Uređeno je pravilnikom i da oni koji su, recimo, imali manje intervencije na zubu ili vađenje, ne mogu da daju krv dok ne prođe sedam dana, niti mogu da daju krv žene koje su u fazi redovnog mjesečnog ciklusa. Ako je neko pio antibiotike, takođe, treba da prođe najmanje sedam dana od te terapije da bi mogao da donira krv. Nakon šest mjeseci u Zavod mogu da dođu i oni koji su, na primjer, uradili pirsing, tetovažu… ili su imali manje hirurške intervencije.“

Izvor: pobjeda.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor