Search
Close this search box.

Klizište porušilo voćnjake, ugrozilo kuće, prekinulo put

Usled klizišta osam vlasnika je ostalo bez nekoliko hektara obradivog zemljišta, kao i bez velikih voćnjaka. Pokidani su vodovodni i elektro vodovi, jer je klizište nosilo sve pred sobom. Ugrožene su okolne kuće, kao i pomoćni objekti, priča mještanin Slavko Račić.

BERANE – Klizište koje se prije dva dana u dužini od preko 600 metara pojavilo u šekularskom selu Mezgale nanijelo je velike štete lokalnom stanovništvu. Pored toga što je u potpunosti prekinulo seoski put i ugrozilo više kuća, klizište je u nepovrat odnijelo voćnjake i nekoliko hektara obradivog zemljišta. Pokretanjem zemljišta došlo je do izvrtanja stubova i kidanja elektrovodova, kao i do uništavanja vodovodnih sistema.

– Ni u snu nijesmo mogli da pretpostavimo da će nešto ovako snaći naše selu. Ovo je strahota pogledati, a ne preživljavati. Ogromna količina zemlje krenula je prema rijeci udaljenoj preko pola kilometra. Tako je u potpunosti prekinut put koji vodi kroz Mezgale. Ujedno, ogromna količina zemlje se sručila u rijeku i na glavni asfaltni put koji vodi preko Šekulara. Dva dana je mehanizacija radila na uklaljanju zemlje i mulja sa tog glavnog puta i jedva uspjela da obezbijedi nesmetan prolaz vozilima. Usled klizišta osam vlasnika je ostalo bez nekoliko hektara obradivog zemljišta, kao i bez velikih voćnjaka. Pokidani su vodovodni i elektro vodovi, jer je klizište nosilo sve pred sobom. Ugrožene su okolne kuće, kao i pomoćni objekti. Jedmom riječju pravi užas i velika šteta, ali je najvažnije da ovom prilikom niko nije stradao – naveo je mještanin Slavko Račić.

Mještani ističu da se radi o pravoj prirodnoj katastrofi koja je unijela strah i neizvjesnost u brojna domaćinstava čiji su članovi zabrinuti za dalji opstanak na svojim vjekovnim ognjištima.

– Teško je gledati kao za kratko vrijeme naša imanja odlaze u provaliju. Zemljište se ovdje malo pokrenulo prije dvije godine usled zemljotresa koje je potresao ovo područje. Nakon toga sredstvima lokalne uprave napravljen je potporni zid u dužini od oko tridesetak metara, kao štir za dalje klizanje terena iznad seoskog puta. Sada je je taj potporni zid pod naletom ogromne zemlje potpuno srušen i razbijen u komade. Tlo i dalje klizi tako da kod mještana izaziva pravi strah šta će se dalje desiti. Ostaje nam samo da se molimo Bogu da se sve ovo zaustavi – kazali su mještani.

Naveli su da se u datim okolnostima, zbog velikog rizika od novog pokretanja zemljišta ne može ništa raditi na sanaciji klizišta i seoskog puta.

– Očigledno je da se mora sačekati da se tlo smiri, pa da se, tek nakon nekih detaljnih ispitivanja zemljišta, krene sa eventualnom sanacijom klizišta, a samim tim i seoskog puta. Otežavajuća okolnost je što ovdje na više mjesta izbijaju jake podzemne vode. Dok se one ne povuku ovdje nema rada. Do tada saobraćajnica kroz selo će biti u prekidu, što će predstavljati ogroman problem za lokalno stanovništvo. Poslije svega očekujemo da se i država uključi u rješavanje ovog zaista velikog i složenog problema – poručili su mještani.

Klizište u selu Mezgale najviše štete nanijelo je poljoprivrednicima i voćarima iz osam domaćinstava. Uzrok pokretanja klizišta zasad nije poznat, ali se pretpostavlja da je izazvano podzemnim vodama.

D.J.

Opština pritekla u pomoć mehanizacijom, CEDIS obezbijedio struju
Mještani su uputili veliku zahvalnost lokalnoj upravi na čelu sa predsjenikom opštine Dragoslavom Šćekićim koji je izašao na lice mjesta i pružio određenu pomoć.

– Opština je odmah uputila mehanizaciju koja je radila na raščišćavanju glavnog puta. Predsjednik Šćekić je obišao klizište i obezbijedio pomoć za tri ugrožena domaćinstva u vidu 460 metara crijeva za vodu, ističući da će i u narednom Opština nastojati da odgovori zahtjevima mještana, na šta smo posebno zahvalni. Takođe, radnici CEDIS-a su, umjesto stradale elekto mreže, postavili pletenicu kao alternativno rješenje čime su mještani dobili struju. DOO „Hidroenergija Montenegro”, koncesionar malih hidroelektrana, angažovala je privatnu mehanizaciju kako bi pomogla da se korito Šekularske rijeke oslobodi od velikih nanosa zemlje – istakli su mještani.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor