Kina pokrenula nove vojne vježbe oko Tajvana zbog posjete američkih zvaničnika

Američka delegacija, čija posjeta nije najavljena, stigla je u Tajpej u nedelju uveče i trebalo bi da se sastane sa predsjednicom ostrva Cai Ing Ven, pre prijema organizovanog u Ministarstvu spoljnih poslova

Kineske vlasti saopštile su da su organizovale nove vojne vježbe oko Tajvana, gdje se u posjeti nalazi pet američkih poslanika.

Njihova posjeta događa se dvije nedelje posle posete predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi, koja je tada izazvala veliko nezadovoljstvo Pekinga.

Vlasti su navele da su organizovale vježbe na moru i vazdušnom prostoru oko Tajvana.

Američka delegacija, čija posjeta nije najavljena, stigla je u Tajpej u nedelju uveče i trebalo bi da se sastane sa predsjednicom ostrva Cai Ing Ven, pre prijema organizovanog u Ministarstvu spoljnih poslova.

Dvodnevno putovanje se fokusira na trgovinu, regionalnu bezbjednost i klimatske promjene, saopštio je Američki institut na Tajvanu, za koji Frans pres navodi da je de fakto ambasada SAD na ostrvu.

Ta posjeta dolazi manje od dvije nedelje posle posjete Nensi Pelosi. Tada su kineske vlasti reagovale vojnim vježbama. Tokom pet dana, vojska je rasporedila ratne brodove, rakete i borbene avione, simulirajući blokadu ostrva.

Novi manevri predstavljaju „sredstvo odvraćanja SAD i Tajvana, koji nastavljaju da igraju političke trikove i podrivaju mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, izjavio je neimenovani portparol kineske vojske i dodao da će njegova zemlja „odlučno braniti nacionalni suverenitet“.

Tajvan se od Kine otcjepio po završetku građanskog rata i komunističke revolucije 1949. godine i poraza nacionalističke partije Kuomintang, koja se sklonila na to ostrvo, ali ga Kina i dalje smatra dijjelom svoje teritorije.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor