Kimovo toplo pismo Trampu: Želim da organizujemo novi sastanak

Donald Tramp primio je “veoma toplo” pismo od Kim Džong Una, u kom je sjevernokorejski vođa istakao da želi da organizuje “novi susret” sa američkim predsjednikom, objavila je Bijela kuća.

“Glavna tema pisma je organizacija novog susreta sa predsjednikom [Trampom]. Otvoreni smo prema toj ideji i počeli smo da dogovaramo taj susret, drugi nakon istorijskog samita 12. juna u Singapuru”, rekla je portparolka američkog predsjednika Sara Sanders.

Ipak nije navela ni datum, ni mjesto tog susreta, prenosi AFP.

Sanders je objasnila da je “pismo novi dokaz napretka u odnosima” između dviju zemalja.

Elegantan način komuniciranja

Sanders je, takođe, pozdravila napredak u denuklearizaciji i ocijenila da je vojna parada održana u nedjelju u Pjongjangu bez međukontinentalnih raketa “garancija dobre vjere” u procesu nuklearnog razoružanja Sjeverne Koreje.

Trampova administracija je nakon samita u Singapuru optimistična, a prvi put je pokazala nezadovoljstvo kada je u augustu otkazala put u Pjongjang američkog državnog sekretara Majka Pompea, zbog nedovoljnog napretka u denuklearizaciji.

Nakon toga je Kim uputio novu umirujuću poruku, kao i pismo koje je krajem prošle sedmice spominjao Tramp.

“Uvijek je bolje da se dvojica lidera sastanu. Posebno u pogledu Sjeverne Koreje, gdje većinu odluka donosi Kim Džong Un”, ocijenila je Sara Sanders.

Međusobno slanje pisama, a dvojica lidera razmijenila su nekoliko, Tramp je ranije ocijenio “elegantnim načinom komuniciranja, uspostavljenim prije mnogo godina i prije svih tih novih naprava”.

Nepromijenjeno povjerenje u Trampa

Prema jednom južnokorejskom diplomati, koji je prošle sedmice bio u Pjongjangu, Kim je odlučno spreman za denuklearizaciju Korejskog poluostrva i namjerava usko da sarađuje sa Amerikom na tom zadatku.

Pritom, rok za denuklearizaciju mu je kraj prvog Trampovog mandata.

Sjevernokorejski vođa je potvrdio da je njegovo povjerenje u Trampa “nepromijenjeno”, javio je AFP.

Takvu izjavu pozdravio je američki predsjednik.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor