Search
Close this search box.

“Još nije pravo vrijeme za druženja, izlaske, šetnje…”; Tri pacijenta na respiratoru, sa liječenja otpušteno četvoro djece

“Ovo nije rezultat Instituta, ni Kliničkog centra ovo je rezultat svih nas. Posebno građana koji su se pridržavali mjera dosljedno, odgovorno…”, kazao je Begić.

Institut za javno zdravlje apelovao je na građane da se i pored popuštanja nekih mjera nastavi sa održavanjem distance i da je uloga asimptomstskih vironoša velika.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić na konferenciji za novinare rekao je da posljednjih mjesec dana napravljen “nestvaran rezultat”.

“U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se od kovida-19 liječi 17 pacijenata, od kojih deset na Infektivnoj klinici, saopštio je direktor Dječije bolnice Saša Radović.

Trenutna situacija zahtijeva oprez

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje, Senad Begić rekao je da je u posljednjih mjesec dana napravljen “nestvaran rezultat”.

“Ovo nije rezultat Instituta, ni Kliničkog centra ovo je rezultat svih nas. Posebno građana koji su se pridržavali mjera dosljedno, odgovorno…”, kazao je Begić.

Istakao da trenutna situacija zahtijeva oprez.

Senad Begić
Senad Begić(Foto: screenshot)

“Svi smo željni druženja, izlazaka, šetanja, priče. Još nije pravo vrijeme za te vrste interakcija. Molim da nastavimo sa održavanjem distance i uloga asimptomstskih vironoša je velika”, kazao je Begić.

Dodao je da epidemiologe posebno brine neodržavanje distance ljudi, kretanje u grupama, grljenje.

“Mislim da mjere u ovom trenutku nijesu previše ni olabljavljene, jedino popuštanje se zapravo odnosi na zabranu kretanja. Treba se pridržavati mjera i da održimo ovakav rezultat i u narednom periodu”, rekao je on.

Begić: Bez sekundarnog obolijevanja u mjestu Biokovac

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da što se tiče naselja na teritoriji opštine Bijelo Polje, “ono je u nadležnosti Doma zdravlja Bijelo Polje”.

“Prvo skidamo kapu mještanima Biokovca, a potom i bjelopoljskim zdravstvenim radnicima. U posljednje tri sedmice nismo imali slučajeve sekundarnog obolijevanja. Ekipe su na terenu i onda kada lokalni epidemiolozi procijene i kada se ispune druge zakonom predvđene okolnosti, doći će baš kao u Tuzima do popuštanja mjera. Testirali smo više od oko 400 slučajeva i na Vrelima Ribničkim takođe, nismo otkrili ni jedan sekundarni slučaj”, kazao je Begić.

Poručio je građanima da ako su uspjeli da dva Vaskrsa provedu u kućama i zadovolje svoje duhovne potrebe, da je siguran da će naći potrebu da je zadovolje i za jednim roštiljem za 1. maj.

Izvor: Vijesti

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor