Joković: Smjena Danijele Đurović poremetila bi odnose političkih aktera

I premijer Dritan Abazović smatra da bi smjena Danijele Đurović bila loša poruka, budući da u državi mnoge institucije već ne funkcionišu i već dugo su u v.d. stanju

Demokratski front i Demokrate podnijeli su inicijativu za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović u slučaju da ne prođe inicijativa DPS-a za pad Vlade. To jeste, DF je želio da napravi pritisak kako bi se Vlada rekonstruisala. Sada kada je Vlada pala, pošto su za to glasale Demokrate zajedno sa DPS-om, mislimo da je u potpunosti obesmišljena inicijativa za smjenu Danijele Đurović, kazao je za „Dan“ Vladimir Joković, lider Socijalističke narodne partije (SNP) i potpredsjednik aktuelne vlade.

On je naveo i zbog čega Đurović ne bi trebalo da bude smijenjena.

– Mislim da bi ta odluka poremetila ionako već poremećene odnose na političkoj sceni, jer je ona pokazala da na izvanredan način vodi Skupštinu. Volio bih da znam koji su razlozi za njenu smjenu. Usput, mnogi traže da se vratimo na ono što je bilo 30. avgusta – ističe Joković.

Iako se sjednica održava za dva dana, i dalje je neizvjesno šta će biti sa inicijativom za smjenu predsjednice Skupštine Danijele Đurović. Iz Demokratskog fronta su inicirali sastanak parlamentarne većine iz 2020. godine, kako bi postigli dogovor o formiranju Vlade, pa će od toga kako će proteći sastanak zavisiti i sudbina ove inicijative.

I premijer Dritan Abazović ocijenio je da bi smjena Danijele Đurović bila loša poruka, budući da u državi mnoge institucije već ne funkcionišu i već dugo su u v.d. stanju.

– Bila bi to loša poruka. Neodgovornost političara ogleda se u tome što na sve načine žele da obezglave državu. Nema Ustavnog suda, nema Sudskog savjeta, mnoge institcije su u v.d. stanju, izglasano je nepovjerenje Vladi. Ako misle da je to put, pored sve pljačke 30 godina, pored svog kriminala, odlično. Samo neka se onda ne uvijaju u zastave i prave se patriotama i Evropljanima. Pokušaj obezglavljivanja svake institucije, pokušaj destabilizacije Crne Gore, pokušaj guranja Crne Gore u probleme, umjesto da je proces suprotan, neodgovoran je odnos ljudi koji ne žele da u ovoj zemlji profunkcionišu institucije samo iz razloga jer se plaše pravde – rekao je Abazović.

Sve zavisi od dogovora?

Inicijativa za smjenu Đurovićeve predata je 17. avgusta, a potpisali su je poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Demosa, Prave, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

Ipak, ukoliko dođe do dogovora unutar većine iz 2020. godine, ove partije neće glasati za njenu smjenu. Izuzetak je Demokratska Crna Gora, s obzirom da su iz te stranke više puta poručili da Đurović mora biti smijenjena jer je izabrana na nelegitiman način. Podsjećamo, Danijela Đurović je na poziciji predsjednika parlamenta zamijenila lidera Demokrata Aleksu Bečića.
Inicijativu za smjenu Đurović nije potpisala potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak (PzP).

U obrazloženju inicijative za smjenu navodi se da je osnovna obaveza šefa parlamenta da dosljedno sprovodi norme koje propisuju Ustav, zakoni i Poslovnik Skupštine, a da je predsjedavanje Danijele Đurović obilježilo kontinuirano kršenje akata kojima se uređuje način funkcionisanja Skupštine.

– Nedopustivo je da onaj ko je zadužen da se stara o dosljednom sprovođenju procedura u najvišem zakonodavnom domu krši iste, sprovodi anarhiju, onemogućava započeti dijalog o deblokadi institucija u pravosuđu i tužilaštvu i izradi izbornog zakonodavstva, direktno ugrožavajući evropski put Crne Gore. Takođe, ona je na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost svojim glasom presudno uticala da se smijeni prethodni načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore – piše u obrazloženju.

Odgovarajući na pitanja novinara u Pljevljima, gdje je sa ministrom zdravlja Dragoslavom Šćekićem posjetio lokalnu bolnicu, premijer je kazao da do sada, koliko je njemu poznato, nije bilo pregovora o formiranju nove vlade.

– Razgovarao sam neformalno sa nekoliko kolega. Sjednica zakazana za 2. septembar biće dobra prilika. Ako neko bude imao inicijativu za razgovore, tu smo – poručio je Abazović i dodao da se problemi u Crnoj Gori mogu riješiti jedino dijalogom.

Komentarišući Abazovićevu izjavu da bi se smjenom predsjednice parlamenta poslala loša poruka, poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da je riječ o nelegitimnoj predsjednici Skupštine.

– Prvo, uvažena gospođa Đurović je takođe nelegitimna predsjednica Skupštine, izabrana protivno Ustavu, a na osnovu sporazuma sa DPS-om i uz njihovu podršku dominantno. Drugo, za ovo kratko vrijeme pokazala je da nije kadra da vodi Skupštinu Crne Gore. Naime, praktično svaka sjednica u njenom mandatu zakazivana je protivno Poslovniku i procedurama. Treće, gospođa Đurović je jedan od glavnih krivaca za neustavni zakon o bježaniji od izbora, a posebnu ulogu je imala i kod donošenja takozvanih zetskih zakona, kojima je nanijeta velika šteta Zeti i Zećanima – rekao je Krapović.

Kako je dodao, nakon smjene Danijele Đurović, na čelo Skupštine došla bi potpredsjednica Branka Bošnjak, sa punim legitimitetom većine koja odražava volju građana Crne Gore iskazanu na izborima 30. avgusta 2020. godine.

– Takođe, bio bi postignut potpuni neophodni reset i anuliranje političkih odluka nelegitimne većine predvođene DPS-om. Tek nakon toga možemo dalje. Dakle, prije samo nekoliko mjeseci građani Crne Gore, domaća i međunarodna javnost zasipani su pričama o magičnim brojevima 54, pa 49, i pričama o deblokadi evropskih integracija Crne Gore, o izgradnji institucija i pravosudnoj reformi, o inkluzivnosti i pomirenju, o smirivanju tenzija i podjela u društvu, itd. Danas od svega toga nije ostalo ništa: sve što se postiglo je ta premijerska i nekoliko ministarskih fotelja – zapalile se, što bi rekao jedan kolega. Danas se jasno vidi ko je bio u pravu, tako da mi ostaje da čestitam na današnjem priznanju da smo bili u pravu i poručim gospodinu Abazoviću: ala ste ga opravili, svaka vam čast – istakao je Krapović.

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić smatra da Danijela Đurović treba da podnese ostavku.

Đurović je ranije kazala da ne spori mogućnost okupljanja nove parlamentarne većine koja bi predložila novog šefa Skupštine, ali je istakla da trenutno ne vidi da ijedan politički subjekt može profitirati od njenog eventualnog razrješenja.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor