Search
Close this search box.

Jedno od najtoplijih mjesta na planeti

U Dolini smrti termometri pokazuju nevjerovatne temperature svake godine.

Dolina smrti ili engleski Death Valley prostire se na 7.800 kvadratnih kilometara u sjevernom dijelu pustinje Mohave u Kaliforniji. Dugačka je 225 kilometara, a široka od 8 do 24 kilometra.

 

reisezielinfo/Shutterstoc

 

To je i najsušnije mjesto u Sjedinjenim Američkim Državama – tamo godišnje padne u prosjeku samo 40 milimetara padavina, prenosi Punkufer.hr.

Dolina smrti je dobila ime 1849. godine u vrijeme zlatne groznice, odnosno nakon što je grupa istraživača u potrazi za ovim plemenitim metalom nesrećno završila zbog visokih temperatura, nedostatka vode i hrane.

Najviša izmjerena temperatura
Najviša temperatura u istoriji izmjerena je u Dolini smrti, ili bar tako tvrdi čuvena Ginisova knjiga rekorda. Svjetski rekord zabilježen je 10. jula 1913. godine u Furnas Kriku i iznosio je 56,7 stepeni Celzijusa.

Furnace Creek se smatra najtoplijim mjestom na Zemlji sa prosječnom ljetnjom temperaturom od 46 stepeni Celzijusa. Temperatura zemljišta je još viša – mjerenje izvršeno 15. jula 1972. pokazalo je da je čak 93 stepena Celzijusa.

Uprkos nemilosrdnim životnim uslovima, ljudi su naseljavali Dolinu smrti još prije 9.000 godina. Posljednji milenijum je bio dom plemena Timbisha Shoshoni ili Panaminte.
U njemu živi više od hiljadu biljaka, 300 vrsta ptica, pedesetak sisara poput američkog muflona i pume i tridesetak vrsta gmizavaca.

Takođe treba napomenuti da je ovo područje velikih kontrasta. Iako dominiraju područja sasušene zemlje, naslaga soli i pustinjskih dina, naći ćete i 600 izvora i jezera.

Ali kada je riječ o površinskoj temperaturi, dvije tačke su pobijedile u Dolini smrti u toploti. Nova analiza satelitskih podataka visoke rezolucije otkriva pustinju Lut u Iranu i pustinju Sonora duž meksičko-američke granice je nedavno dostigla nevjerovatnih 80,8°C.

 

 

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor