„Jedan od vas“ – roman o Bastijanu Švajnštajgeru iz pera Martina Sutera

„Jedan od vas“ je „autorizovana biografija u formi romana“ i priča priču o Bastijanu Švajnštajgeru (37), začinjenu fiktivnim elementima

Šta se desi kada se spoje bivša fudbalska zvijezda i autor bestselera? U slučaju Nijemca Bastijana Švajnštajgera i Švajcarca Martina Sutera, rezultat je knjiga – biografija u formi romana pod naslovom „Jedan od vas“.

Bila je to vesela konferencija za novinare u jutarnjim satima – sportski voditelj Marsel Rajf, autor bestselera Martin Suter, bivša fudbalska zvijezda i svjetski šampion Bastijan Švajnštajger i njegova supruga, bivša teniserka Ana Ivanović pričaju o knjizi koja još nije bila objavljena, piše Dojče vele.

Svi na podijumu su majstori u svojoj oblasti, ili su to bili – Marsel Rajf, uspješni i nagrađivani sportski novinar i fudbalski komentator, Martin Suter, švajcarski romanopisac čiji su bestseleri, kao što je „Tamna strana mjeseca“ ili „Slon“ prevedeni na više od 30 jezika, Bastijan Švajnštajger, koga su navijači i kolege dugo vremena od milja zvali „Švajni“, bio je 17 godina sa njemačkim šampionom Bajernom iz Minhena i 2014. kao njemački reprezentativac postao svjetski šampion. Ana Ivanović, bivša najbolja teniserka svijeta i Švajnštajgerova supruga.

Sportista i pisac

„Jedan od vas“ je „autorizovana biografija u formi romana“ (Suter) i priča priču o Bastijanu Švajnštajgeru (37), začinjenu fiktivnim elementima. Knjiga je namijenjena širokoj publici – ljubiteljima fudbala i knjiškim moljcima.

Bio je to eksperiment za obojicu, i za fudbalera i za pisca. Bastijan Švajnštajger u početku nije bio zainteresovan za biografiju, a Martin Suter smišlja priče i nije biograf, to je prvo moralo da se spoji.

Na kraju se to i desilo. Bliski prijatelj Švajnštajgera mu je rekao: „Ako neko treba da napiše knjigu o tebi, onda to mora da bude Martin Suter“. Švajnštajger, koji do tada nije imao mnogo sklonosti prema književnosti, bio je radoznao i početkom 2020. je upoznao Švajcarca. Njih dvojica su se odmah svidjeli jedno drugom – poslije pet minuta bili su na ti.

Knjiga nije obračun

Ostatak je priča o povjerenju, brojnim razgovorima i mnogo, mnogo sati rada. Suter priznaje da ga je najviše iznenadilo koliko mu je vremena trebalo da napiše knjigu. Drugačije je izmišljati priče od ovoga, istinu pretočiti u roman.

A Švajnštajger ovom knjigom želi da motiviše – „Mislim da danas ima mnogo djece i porodica koje nemaju nadu da se u životu može nešto postići“, kaže on i dodaje da se treba boriti i poslije poraza.

U romanu se ne radi o obračunu sa bivšim saigračima, trenerima, menadžerima ili novinarima, niti o uljepšavanju života fudbalske zvijezde i milionera. To je priča o jednom čovjeku. I Suter i Švajnštajger su to više puta isticali tokom konferencije za štampu.

Suter nije želio da mijenja događaje koji su se zaista desili – odigrala se prava fudbalska utakmica, a promašeni penal je promašeni penal.

„Da sam promijenio jedan događaj, cio roman bi postao fiktivan“, kaže Suter.

Tako je dodao ne baš istinite detalje, a da ništa nije promijenio u stvarnoj priči. Zbog toga roman govori „istinite i gotovo istinite“ stvari iz života Bastijana Švajnštajgera i postao je bestseler nedjelju dana prije nego što je počela prodaja.

Izjava ljubavi pred kamerama

Glavni lik je zadovoljan rezultatom. Uvjerio ga je još prvi nacrt i samo malo toga je trebalo da se doda.

„Cio svoj život vidim u knjizi i to mi je važno“, kaže bivša zvijezda Bajerna.

I naravno, to uključuje njegovu ljubavnu priču sa Anom Ivanović. Njegovi omiljeni djelovi knjige su vjenčanje i rođenje djece.

„To su bili trenuci kada bih volio da sam mogao da zaustavim vrijeme“, rekao je on.

Ana, „druga heroina knjige“ (Marsel Rajf), sedi pored njega i tek nakon prevoda moderatora shvata da joj je muž upravo pred kamerama izjavio ljubav.

Ana Ivanović
foto: Instagram

„Naučila me je šta znači ljubav. I kako se živi u porodici. Veoma intenzivno“, istakao je.

Bastijan Švajnštajger kaže da u budućnosti svakako želi da čita više knjiga i naglašava – „Naročito one koje napisao Martin!“.

izvor: vijesti.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor