Search
Close this search box.

Javna rasvjeta u Gusinju za veću bezbjednost stanovnika

Kraljevina Norveška kroz projekat “Norveška za vas – Crna Gora”, podržala je postavljanje nove javne led rasvjete u četiri ulice naselja Begluci u Gusinju. Zahvaljujući ovom infrastrukturnom projektu vrijednom 37.500 dolara, koji je sprovela opština Gusinje, unapređena je bezbjednost za više od 800 stanovnika ovog naselja.

“Norveška za vas – Crna Gora”, postavljanje nove javne led rasvjete

“Unapređenje infrastrukture jedan je od prioriteta naše opštine. Uz podršku Kraljevine Norveške uspjeli smo da povećamo bezbjednost naših stanovnika koji žive u četiri ulice naselja Begluci, jer ovaj dio grada sada je osvjetljen novom led rasvjetom. Opština Gusinje nastavlja sa razvojem i vjerujemo da će Kraljevina Norveška ostati naš partner”, rekla je predsjednica opštine Gusinje Anela Čekić.

Projekat je obuhvatao postavljanje 25 stubova i svjetiljki jačine 700 miliampera. Time je energetska efikasnost javne rasvjete u Gusinju dostigla 15 odsto u odnosu na standarde.

“Pored toga što je ovaj projekat obezbijedio bolje životne uslove za desetine domaćinstava, bitno je istaći domaćinski i odgovoran odnos lokalne samouprave u realizaciji projekta. To se odnosi i na buduće troškove održavanja, jer led rasvjeta smanjuje potrošnju energije i do 70 odsto”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Opština Gusinje sprovela je ovaj projekat u okviru Javnog poziva za razvoj lokalne infrastrukture, u okviru projekta “Norveška za vas – Crna Gora”. Kraljevina Norveška obezbijedila je 33.450 dolara, a Opština Gusinje 4.050 dolara.

Projekat “Norveška za vas – Crna Gora” ima za cilj da doprinese ujednačenom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore. Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 1,4 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor