Izbori u Podgorici – koalicije manjih partija u najavi i moguć novi slom DPS-a

Lokalni izbori u Glavnom gradu zakazani za 23. oktobar 2022. godine veoma su važni za Demokratsku partiju socijalista (DPS), na čijem čelu je predsjednik države Milo Đukanović, zato što postoji realna šansa da ta partija nakon nekoliko decenija postane opozicija u Podgorici.

U prilog tome ide činjenica da je na parlamentarnim izborima u Glavnom gradu 30. avgusta 2020. godine – za partije koje su tada bile protiv DPS-a (Za budućnost Crne Gore – Demokratski front, Demokrate i Crno na bijelo – Dritan Abazović) glasalo 71.094 građana.

Sa druge strane, za DPS i SDP glasalo je 45.634 građana. To znači da je te godine opoziciona politika – suprotna Đukanovićevoj – imala prednost za 25.460 građana Glavnog grada, odnosno preciznije 19.939, kada se umanji ukupno 5.521 glas tada dat ostalim manjim političkim subjektima.

Od 2020. godine do danas, međutim, dogodile su se brojne promjene.

Razlika od 19.939 glasova smanjena je prelaskom koalicije “Crno na bijelo – Dritan Abazović” na stranu DPS-a, uz čiju podršku po dubini su formirali manjinsku vladu.

Za koaliciju “Crno na bijelo – Dritan Abazović” u avgustu 2020. godine u Glavnom gradu glasalo je 10.525 građana.

Došlo je u međuvremenu i do osamostaljenja Zete, koja je 2020. godine bila glasački sastavni dio Podgorice. Prije nekoliko dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da će na lokalnim izborima u Opštini Zeta 23. oktobra pravo glasa imati 12.546 građana.

DPS je u Podgorici u avgustu 2020. godine dobio 41.923 glasa. Od tog broja u Zeti je imao 3.120 glasova, odnosno 1.300 glasova manje nego koalicija “Za budućnost Crne Gore – Demokratski front”, koju je tada predvodio sada bivši premijer Zdravko Krivokapić.

SDP je u Podgorici iste godine osvojio 3.711 glasova, od čega je u Zeti bilo 139 glasova.

SD je u avgustu 2020. godine dobio u Podgorici 3.469 glasova, od kojih u Zeti 299.

Koalicija “Crno na bijelo” (URA i CIVIS) prije dvije godine osvojila je u Zeti 307 glasova, od ukupno 10.525.

Koalicija “Mir je naša nacija” (Demokrate – Alekse Bečića i Demos – Miodraga Lekića) u Podgorici je 2020. godine osvojila 19.696 glasova, od čega u Zeti 2.005.

Na osnovu statističkih pokazatelja jasno je da je odvajanje Zete i sprječavanje građana sa tog područja da glasaju na predstojećim izborima u Podgorici rješenje koje izborno pogoduje Demokratskoj partiji socijalista i Građanskom pokretu URA. Sa druge strane to će negativno djelovati na DF i Demokratsku Crnu Goru.

Međutim, ono što je važno istaći je da su glasači osjetljivi kad su u pitanju veliki politički zaokreti, koje su napravili Građanski pokret URA, SNP i CIVIS.

U prilog tome idu i dešavanja na političkoj sceni od prije nekoliko godina, nakon postupka Pozitivne Crne Gore, čiji je lider bio Darko Pajović, koja je takođe podržala i spasila DPS.

Rezultati u Podgorici u avgustu 2020. godine (Parlamentarni izbori) Foto: Radio Slobodna Evropa (RSE)

Da bi se eventualni gubitak glasača anulirao, u Glavnom gradu se već uveliko sprema koalicija Građanskog pokreta URA, SNP-a i CIVIS-a.

Nada za te političke subjekte je da će imati dovoljnu podršku da ponovo budu “tas na vagi”.

Sa druge strane, čelnici političkih subjekata koji su ostali na braniku 30. avgusta 2020. godine (DF, novoformirana Evropa sad, Demokrate, Prava Crna Gora i Ujedinjena Crna Gora), svjesni su da im ne pogoduje dalje usitnjavanje glasačkog tijela u Podgorici.

Kako ne bi došlo do takozvanog rasipanja glasova, prema podacima portala PRESS, pregovara se i o pojedinim predizbornim koalicijama.

Prava Crna Gora, na čijem je čelu Marko Milačić, mogla bi u Podgorici da uđe u koaliciju sa Ujedinjenom Crnom Gorom – Gorana Danilovića.

Nije isključeno da im se pridruži još neki od novoformiranih političkih subjekata. Tu prije svega se misli na Slobodnu Crnu Goru – Vladislava Dajkovića.

Međutim, Slobodna Crna Gora mogla bi sa druge strane da uđe i u koaliciju sa Demokratskim frontom.

Cilj je, naravno, sprječavanje rasipanja glasova, što će vjerovatno biti ključno kad je u pitanju borba za vlast u Podgorici.

Novoformirani pokret “Evropa sad”, sada bivših ministara Milojka Spajića i Jakova Milatovića, prema ranijim istraživanjima javnog mnjenja dobro se kotira i mogao bi da donese prevagu.

U svakom slučaju, građanima Podgorice predstoji uzbudljiv politički septembar i oktobar.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor