Search
Close this search box.

Izabrana nova Vlada Kosova

Novu Vladu Kosova čine Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, Socijaldemokratska inicijativa, Srpska lista i ostale manjinske partije.

Predstavljajući program nove Vlade Kosova Avdulah Hoti je kazao da će ona imati dva glavna prioriteta – borba protiv pandemije koronavirusa i ekonomski oporavak.

“Osim ova dva ključna prioriteta buduća vlada baviće se i jačanjem države i njenim integritetom, borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, investicijama, ustavnim odredbama, dijalogom u saradnji sa SAD i EU”, rekao je Hoti.

Hoti je kazao da je dijalog između Srbije i Kosova od životnog značaja i da će se u tom procesu ispoštovati Ustav Kosova.

“Dogovor između Kosova i Srbije će se završiti uzajamnim priznanjem i integracijom Kosova u Evropsku uniju”, kazao je Hoti.

(foto: Beta/AP)  (foto: Beta/AP)

Nova Vlada ima 16 ministarstva i četiri zamjenika premijera. Prethodna je imala 15 ministarstva i dva zamjenika premijera.

Srpska lista je u ovom mandatu dobila dva ministarstva i jednog zamjenika premijera.

Današnju sednicu parlamenta bojkotovali su poslanici pokreta Samoopredjeljenje, a protiv izbora vlade bili su predstavnici Demokratske partije Kosova.

U toku sednice na kojoj je birana nova Vlada, ispred zgrade Skupštine Kosova okupilo se nekoliko stotina građana protestujući zbog izbora nove vlade. Oni su simboločno “sahranili” Ustav Kosova.

Prije nego što su članovi nove Vlade Kosova položili zakletvu intonirana je himna Kosova. Na zvuke himne ustali su svi u skupštinskoj Sali, ali su poslanici Srpske liste poslije nekoliko sekundi sjeli. Od Srba su u “stavu mirno” himnu do kraja odslušali ministri Dalibor Jevtić i Goran Rakić.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor