Search
Close this search box.

Istražiti sve slučajeve nasilja 5. septembra

Široki međustranački politički dijalog, koji ima za cilj prevazilaženje podjela, ključan je za očuvanje stabilnosti u Crnoj Gori i za napredovanje na putu ka EU, poručio je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

Odgovarajući na pitanje evropskog poslanika Tijerija Marijanija (Thierry Mariani) iz desničarske grupe Identitet i demokratija (ID), povodom „napada na vjerske slobode“ tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, Borelj je naglasio da su sloboda vjeroispovijesti, tolerancija i poštovanje osnovnih prava temeljne vrijednosti EU i, kao takve, ključni element procesa pridruživanja, koji određuje ukupni tempo pristupnih pregovora Crne Gore sa EU.

“Iako je regulisanje vjerskih zajednica prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti, to bi trebalo da bude sprovedeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne aktere, i u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima ljudskih prava”, naveo je Borelj u pisanom odgovoru.

Istovremeno, kako ističe, u sekularnoj državi kakva je Crna Gora treba poštovati princip odvojenosti države od crkve.

“Sloboda okupljanja je osnovno pravo, koje treba ostvariti bez negativnog uticaja po javno zdravlje i uz puno poštovanje vladavine zakona i javnog reda. EU očekuje od svih nadležnih organa da propisno istraže i obezbijede djelotvorno sudsko praćenje svih slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima organa reda”, kazao je Borelj.

Izvor: rtcg.me

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor