Imenovaće stručnjaka za ispitivanje stanja ljudskih prava u Rusiji

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava odlučio je danas da imenuje nezavisnog stručnjaka radi detaljnijeg ispitivanja stanja ljudskih prava u Rusiji jer su ruske vlasti od početka napada na Ukrajinu pooštrile obračun s protivnicima.

 (Foto: Guliver)

To najviše tijelo UN za ljudska prava, koje ima 47 članica, usvojilo je predlog sa 17 glasova „Za“ i šest „Protiv“, uz 24 uzdržane zemlje.

U predlogu kojeg su prošle nedjelje podnijele sve članice EU osim Mađarske, izražena je zabrinutost zbog „masovnog prisilnog zatvaranja“ nezavisnih medija, nevladinih organizacija i opozicionih grupa u Rusiji.

Specijalni izvjestilac koji će biti imenovan, pratiće kršenje ljudskih prava u Rusiji i oslanjajuće se na pomoć ruskih grupa i aktivista.

Savjet je ranije imenovao Komisiju za istragu, svoj najviši oblik nadzora, koja se bavi kršenjem ljudskih prava povezanim sa ruskim ratom u Ukrajini.

Ruske vlasti su preduzele niz koraka da suzbiju glasove protivnika u zemlji, uključujući donošenje zakona koji kriminalizuje „širenje lažnih vijesti“ o ruskoj vojsci, kao i izvođenje proizvoljnog hapšenja.

Rusija je bila članica Savjeta UN za ljudska prava do ove godine, kada je suspendovala učešće dok se Generalna skupština UN pripremala da je zbog invazije na Ukrajinu isključi iz članstva u tom tijelu.

izvor: rtcg

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor