Search
Close this search box.

Iković: U Crnoj Gori godišnje oko 1000 građana umre zbog zagađenosti vazduha

U Crnoj Gori godišnje oko 1000 građana izgubi život zbog zagađenog vazduha, saopštio je član Preokreta Vuk Iković.

“Rješenje za dramatičnu situaciju u vezi sa alarmantnim stanjem kvaliteta vazduha u Pljevljima nije ni lako ni jednostavno i ne može se prevazići nijednom populističkom mjerom, dodvoravanjem građanima ili sprovođenjem besmislenih akcija sa stranački motivisanom političkom pozadinom”, kazao je on.

Rješenje je, prema riječima Ikovića, da za početak Crna Gora treba da zabrani prodaju uglja za grijanje i “omogući građanima da po povoljnim cijenama koriste energente koji manje zagađuju okolinu”.

“Zbog povećanja cijene drveta i zbog njegove sve teže dostupnosti građani se sve češće opredjeljuju za ugalj sto je dodatno pogoršalo kvalitet vazduha u Podgorici. Potreban nam je potpuno drugačiji pristup načinu života, načinu grijanja, prevoza i proizvodnje električne energije. Tako ćemo imati i čist vazduh ali i preduslov za veće plate. Zapravo nama je potreban preokret. Ključni izvori električne energije treba da budu solarne i vjetroelektrane, a hidroenergija treba biti podrška sigurnom sistemu snabdijevanja”, dodao je Iković.

U Crnoj Gori, kako dalje navodi, godišnje oko 1000 građana izgubi život zbog zagađenog vazduha.

“Prema Evropskoj agenciji za životnu sredinu u Crnoj Gori je u toku 2020. godine usljed zagađenog vazduha preminulo 920 osoba. Građanin Pljevalja udiše najmanje svaki drugi dan zagađeni vazduh. Svaka peta smrt u Pljevljima se pripisuje zagađenju vazduha, svaka osma u Nikšiću i svaka sedamnaesta u Podgorici”, istakao je Iković.

On podsjeća da zbog preuranjene smrti usljed zagađenja vazduha Crna Gora ima “godišnje troškove oko milijardu eura, a na Islandu manje od 100 miliona eura – preko 10 puta manje”.

“Strateška dokumenta iz oblasti zdravstva su predvidjela da će zdravstveni sistem biti jednako dustupan svima i da ćemo postati zdravo društvo, ali sistem je postao još više nepristupačan što dodatno otežava liječenje ljudi zbog zagađenog vazduha. Dakle, za dramatičnu situaciju je potrebno oštro rješenje koje na prvom koraku može djelovati da je teško sprovoditi, ali uz nešto više napora nadležnih ono ne samo da može biti realno, već može postati model kako se problemi rješavaju, a ne od njih da se pravi populistička predstava dodvoravanja biračima”, zaključio je Iković.

Ovaj tekst se finasira od sredstava odobrenih od Ministarstva kulture i medija kroz Fonda za podsticanje Plularizma i raznovrsnosti medija

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor