Search
Close this search box.

Humanitarni paketi za 3000 najugroženijih porodica u Crnoj Gori

Crveni krst Crne Gore će naredne nedjelje dobiti veoma značajnu donaciju od porodice Glendžo u vidu humanitarnih paketa za 3000 najugroženijih porodica u Crnoj Gori.

“Ovih dana intenzivno radimo na pružanju pomoći i podrške građanima Crne Gore koji su ugroženi ukupnom situacijom sa korona virusom. Jedan od glavnih aspekata našeg rada jeste upravo humanitarna podrška najugroženijima, a taj se broj povećava u ovim okolnostima, kada mnogi nisu u mogućnosti da zbog nedostatka posla obezbijede osnovne prihode za život. Tako se trudimo da animiramo donatore da pruže podršku, a prva se apelu odazvala upravo porodica Glendžo, koja je naš već tradicionalni donator, i mi im se puno zahvaljujemo na tome”, saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

Porodica Glendžo je u Crnoj Gori odavno poznata po brojnim humanitarnim inicijativama, a preko Crvenog krsta Crne Gore su u prethodnom periodu u više navrata pomagali ugroženim stanovnicima Crne Gore.

Humanitarne pakete, prehrambene i higijenske, će dobti 3000 najugroženijih porodica širom Crne Gore, preko opštinskih organizacija Crvenog krsta. Paket sa hranom sadrži brašno, ulje, šećer, pasulj, pirinač, dok se u higijenskom nalaze sljedeći artikli: deterdžent za suđe, deterdžent za veš i šampon.

Iz Crvenog krsta Crne Gore poručuju da će oni kontaktirati ugrožene porodice i dopremiti im pomoć, kako bi se izbjegle grupne distribucije pomoći, koje okupljaju na jednom mjestu veći broj ljudi. Opštinske organizacije Crvenog krsta već imaju spiskove korisnika. Ipak im se mogu prijaviti i drugi koji su stvarno ugroženi ovom situacijom i predstavnici Crvenog krsta će procijeniti da li ispunjavaju kriterijume za dobijanje pomoći.

“Molimo sve za solidarnost, razumijevanje i zajedništvo. Svjesni smo da je ova situacija pogodila mnoge, ali ipak moramo djelovati po kriterijumu ugroženosti i prvo pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Ovim putem zahvaljujemo i kompaniji Monteput koja nam je uplatila 5000 eura, a posebno smo zahvalni brojnim građanima koji su nam ovih dana ponudili svoje volonterske usluge”, apeluje Crveni krst.

Crveni krst Crne Gore je od početka djelovanja na prevenciji od korona virusa veoma aktivan. Pored aktivnosti edukovanja stanovnika i podizanju svijesti, otvorio je i besplatne linije (069 19 44 75 i 069 19 44 76) za pomoć onima kojima je preporučeno da ne napuštaju svoje domove. Tako volonteri umjesto starijih i drugih ranjivih grupa obavljaju kupovine i ostale obaveze, dok psiholozi pružaju psiho-socijalnu podršku onima kojima je to potrebno.

Iz ove organizacije poručuju građanima da će svoj najbolji doprinos prevazilaženju ove situacije dati poštovanjem preporuka nadležnih, a glavna je da se ostane kući, da se izbjegavaju fizički kontakti i poštuju savjeti vezani za održavanje higijene.

Izvor:CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor