Search
Close this search box.

Horolačko jezero – jezero na najvećoj nadmorskoj visini u Crnoj Go

Horolačko jezero (poznato i kao Avdijino)  smješteno je na 2.040 mnv pod vrhom Maja Horolac (2.199 mnv), na teritoriji opštine Plav u Nacionalnom parku Prokletije.  Ovo jezero je od svih jezera u Crnoj Gori na najvećoj nadmorskoj visini. Dužina jezera je oko 50m, a širina 40m. Najveća dubina je 4m. Njegova okolina je krševita i teško pristupačna.

Iako se na prvi pogled može učiniti da je malo, i ne baš pristupačno, ipak je veoma interesantno sa naučnog, privredno-turističkog i edukativnog aspekta.

Prema narodnoj priči u ovom jezeru se utopio čobanin po imenu Avdija, pokušavajući da izvuče ovna koji je u jezero upao i usljed natopljene vune počeo da tone.

Otuda je u narodu poznato kao Avdijino.

Planina Horolac , po kojoj jezero nosi ime Horolačko, pripada istočnom bloku u masivu Prokletija.

Glacijalna jezera, brojni manji i veći vodotoci, vrela i izvori, svrstavaju Prokletije i opštinu Plav u grupu hidrološki najbogatijih prostora Crne Gore.

Najspecifičniji hidrografski elementi i najznačajnije turističke vrijednosti predstavljaju glacijalna jezera.

Na cjelokupnom prostoru Prokletija postoji oko 20 malih alpskih jezera ledničkog porijekla. Mnogo je jezera u pograničnom području Bogiçevica/Bogićevica između Kosova i Albanije. Neka jezera, poput Hridskog jezera (Liqeni i Hridit) u plavskoj opštini i jezera Lićenat (Liqeni i Leqinatit/Liqeni i Kuqishtës) na Kosovu, su već poznata turistička atrakcija i popularna izletišta. Mnoga druga su još uvijek neotkrivena priča, među kojima je i Horolačko.

Tekst i fotografija: Boban Redžepagić

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor