Search
Close this search box.

Holanđani prave zalihe marihuane

Desetine mušterija stalo je u redove da napravi zalihe, prije zatvaranja kafića s marihuanom koji možda sedmicama neće otvoriti svoja vrata.

Popularni cafe šopovi postali su dio nacionalnog imidža u inostrnstvu baš kao i seks klubovi u slavnoj amsterdamskoj četvrti crvenih fenjera, kojima je takođe naređeno da se zatvore do 18 sati, kad i ostali barovi i restorani.

“Možda u naredna dva mjeseca nećemo moći da nabavimo travu, tako da bi bilo lijepo imati barem malo kod kuće”, rekao je Holanđanin Jonatan ispred cafe šopa u Hagu.

Redovi su nastali samo nekoliko minuta nakon što su ministri zdravlja i obrazovanja na konferenciji za medije najavili zatvaranje mnogih poslovnih objekata, kao i svih holandskih škola.

Slične scene viđene su širom zemlje, a društvenim mrežama dijelile su se slike dugačkih redova ispred cafe šopova u glavnom gradu Amsterdamu i istorijskom univerzitetu u gradu Utrehtu.

Nekoliko dana ranije ljudi su navalili u supermarkete da bi sebi kupili toaletni papir i tjesteninu, ali nagla objava o zatvaranju kafe šopova značila je da se nekima otvaraju drugi prioriteti.

Redovi su se stvorili i u Roermondu blizu granice s Njemačkom, uslijed strahova da će njemačka vlada zatvoriti granicu s Holandijom, nakon što je već u ponedjeljak uvela stroge kontrole za one koji dolaze iz Francuske, Austrije, Švajcarske, Luksemburga i Danske.

Marihuana nije legalna u Holandiji, ali 1976. godine dekriminalizirano je posjedovanje manje od pet grama pod takozvanom politikom “tolerancije”.

Redovi za kupovinu marihuane stvorili su se uprkos tome što je ministar zdravlja Bruno Bruins na konferenciji za medije u nedjelju poručio: “Na stvarajte prevelike zalihe. Nije potrebno.”

Premijer Mark Rute će se danas obratiti naciji u kojoj je dosad od Kovida-19 zabilježeno više od 19 smrti i 1.135 zaraženih osoba.

Izvor:RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor