Search
Close this search box.

Hiljade Japanaca na sahrani Šinza Abea, prisustvovalo 700 zvaničnika

Japan je danas, uz cvijeće, molitve i paljbu iz 19 topova, odao počast ubijenom nekadašnjem premijeru Šinzu Abeu na prvom državnoj sahrani priređenoj za jednog bivšeg šefa vlade za 55 godina, javljaju agencije, navodeći da je ceremonija izazvala podjele u javnosti.

Ceremonija je počela u 14:00 sati po loklanom vremenu, odnosno u sedam po srednjoevropskom vremenu, a urnu s Abeovim pepelom u dvoranu Nipon Budokan u centru Tokija donijela je njegova udovica Akie, uz muziku vojnog orkestra i počasni pozdrav.

U dvorani Budokan veliki Abeov portret s crnom trakom visio je iznad niza zelenog, bijelog i žutog cvijeća, a na zidu je prikazan Abe u svojim aktivnostima u vrijeme dok je bio na čelu japanske vlade.

Već od jutra hiljade običnih Japanaca pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cvijeće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svijetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i cijeli svijet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, međutim, negodovanja u zemlji. Gnijev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz svijeta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s vjerskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

Današnjoj ceremoniji prisustvovalo je oko 4.300 zvanica među kojima 700 stranih zvaničnika.

Među stranim gostima je i potpresjednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsednik Evropskog savjeta Šarl Mišel. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Kina, sa kojom Japan ima zahladnele odnose, poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu bili prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor