Green home: Inspekcija da prosecuira odgovorne za nusproizvode životinjskog porijekla u rijeci Zeti

Nakon što je  Radio Televizija Nikšić je objavila snimak na kojem se vide nusproizvodi životinjskog porijekla koji plutaju po površini vode u ponoru Slivlje u Nikšiću, reagovali su iz Green homa. Oni pozivaju nadležne da procesuiraju odgovorne za ove scene.

Foto: Dan
Foto: Dan

– Nusproizvodi životinjskog porijekla se smatraju opasnim po životnu sredinu i zdravlje ljudi, jer predstavljaju izvor infektivnog materijala i opasnost za širenje bolesti. Ovo posebno ako se ima na umu nizak vodostaj koji je prisutan u svim vodotocima usled vremenskih prilika u zemlji. Pozivamo Inspekciju za veterinu da izađe na teren, utvrdi porijeklo ovog otpada, štetu koja je napravljena po životnu sredinu i procesuira odgovorne – navode iz Green home-a.

Kako su istakli, navedeni ponor je dio rijeke Zete.

– Podsjetićemo, u dolini rijeke Zete, voda se koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina što predstavlja dodatni rizik za zdravlje građana. U svom donjem toku, dolina rijeke Zete ima status zaštićenog područja, dok u svom gornjem toku rijeka Zeta trpi nebrojene ekološke pritiske koji ugrožavaju kvalitet vode, živi svijet u rijeci, ali i zdravlje građana šire okoline – zaključuju oni.

Izvor: Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor