Granične službe ne uspijevaju da zaustave migrante, preko Pljevalja stižu do BiH

Iako granične službe u Bosni i Hercegovini (BiH), kao i u Crnoj Gori, često pokušavaju da ometu migrante iz azijskih zemalja na putu prema zemljama Evropske unije (EU), kolone migranata svakodnevno preko Pljevalja prelaze u BiH. Mještani pograničnih sela kažu da je maršruta kretanja vidna, jer migranti iza sebe ostavljaju velike količine smeća. Posebno se baca ambalaža od prehrambenih proizvoda, ali i garderoba.

MIGRANTI U PLJEVLJIMA/FOTO: DAN

Migranti svakodnevno prolaze. Trenutno ne prave neku veću štetu lokalnom stanovništvu. Najveća je šteta što svuda iza sebe ostavljaju velike količine smeća, kojim na neki način označavaju maršrutu kretanja, kaže predsjednik Mjesne zajednice Poblaće Goran Laković, uz pojašnjenje da kod lokalnog stanovništva i dalje postoji strah od migranata.

Laković navodi da je tokom proljeća i tokom prošle godine bilo dosta neprilika sa migrantima jer su provaljivali u kuće i pljačkali imovinu lokalnog stanovništva.

Strah postoji jer se kreću u većim grupama, a lokalno stanovništvo je većinom staračko, kazao je Laković.

Od pojedinih mještana Poblaća i Boljanića doznali smo da se migranti tokom dana, kada napuste Pljevlja, grupišu na lokaciji Vrace. Potom se sa ovog prevoja spuštaju u selo Poblaće odakle nastavljaju put prema teritoriji Bosne i Hercegovine. Na taj način migranti zaobilaze zvanični granični prelaz Crne Gore, Savine Vode. Krećući se tom maršrutom oni zaobilaze i granični prelaz Bosne i Hercegovine, Mostinu. Pješice se spuštaju prema Goraždu, odakle nastavljaju put dalje.

Od mještana Poblaća smo saznali da ako migrante presretne granična policija Bosne i Hercegovine, vraćaju se nazad u Crnu Goru. Kraće vrijeme provedu na teritoriji ovog sela, a potom zaobiđu lokaciju gdje se nalazi granična policija i nastavljaju ponovo put prema Goraždu.

Izvor:Dan

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor