Search
Close this search box.

GP URA: Gornji tok rijeke Ćehotine treba proglasiti parkom prirode

Ljiljana Jokić, koja je ispred Građanskog pokreta URA prisustvovala javnoj raspravi održanoj u Pljevljima o Nacrtu Odluke o proglašavanju zaštićenog područja „Gornji tok rijeke Ćehotine” i Nacrtu Studije zaštite za to područje kazala je, da joj je drago što je imala priliku da prisustvuje javnoj raspravi i sa mještanima, predstavnicima institucija i NVO podijeli stav Građanskog pokreta URA, kao i svoj stav o inicijativi ,,Za našu Ćehotinu”, odnosno da se gornji tok rijeke Ćehotine proglasi za zaštićeno područje, kazala je ona.

Foto: Medijski tim URA
Foto: Medijski tim URA

Prema njenim riječima, iz URE u potpunosti i sa velikim zadovoljstvom podržavaju ovaj i sve slične primjere koji će doprinijeti unapređenju života građana, ali i zaštiti životne sredine.

Prema njenim riječima, na teritoriji Opštine Pljevlja trenutno ne postoji nijedan park prirode, te bi upravo ovaj bio prvi, i ujedno bi to bio jedan od prvih velikih koraka da se stanje u Pljevljima krene mijenjati na bolje. Kroz proglašenje ovog područja parkom prirode Pljevlja, kazala je Jokić, bila bi prepoznata na turističkoj karti svijeta i bila bi mnogo privlačnija za turiste. Pljevlja treba da budu prepoznata, dodaje, po seoskom turizmu, organskoj hrani, po arhitekturi, meandrima Ćehotine, pećinama…, a ne po termoeletrani i zagađenju vazduha. Vjeruje da je upravo ovaj korak proglašenja „Gornjeg roka rijeke Ćehotine” parkom prirode korak naprijed da se to i realizuje, saopštila je Jokić.

Ukoliko to područje bude proglašeno za park prirode, u njemu će, kako je još istakla Jokić, biti zabranjeno vršiti radnje, aktivnosti i djelovanja kojima se ugrožava njegova vrijednost. ,,Posebno je važno istaći da će se, sa zaštitom gornjeg toka Ćehotine, zaštititi i prirodno mrijestilište salmonidnih vrsta riba koje iz Otilovićkog jezera izlaze u gornji tok Ćehotine na mrijest. Pljevlja su prelijep grad, sa ogromnim potencijalom i Građanski pokret URA će raditi sve što može da on bude i prepoznat po svojim prirodnim ljepotama”, zaključuje ona.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor