Search
Close this search box.

“Gorivo će duplo poskupiti, litar će biti od 2.30 do 3 eura”

Ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da će cijena goriva na svjetskom nivou da raste i očekuje da će duplo poskupiti u odnosu na sadašnju cijenu. On je, u izjavi za Radio Crne Gore, ocijenio da će litar goriva, u zavisnosti od vrste, biti dva i po do tri eura.

Drecun je kazao da kratkoročne mjere neće dati rezultat kada je u pitanju cijena goriva.

“Možete za 15 ili 30 dana da zamrznete cijene, ali na svjetskom nivou cijena goriva će rasti i očekuje se da će  duplo psokupiti u doglednmo vrijeme, u odnosu na sadašnju cijenu. Litar goriva, u zavisnosti od vrste, biće od dva i po do tri eura, i vi to ne možete zaustaviti. Ne postoje mjere kojima će to Vlada zaustaviti jer će uvozna cijena biti veća od svih onih koje ograničenjima možemo da postignemo”, rekao je on.

Štednja je, smatra Drecun, jedini mehanizam kojim se može kontrolisati potrošnja.

“To će istovremeno, možda, značiti i manje novca za budžet, ali u svakom slučaju uvozna zavisnost može da se smanji na taj način.”

Drecun za Radio navodi i da je ovo globalna kriza, koja je projektovana.

“Najveći problem biće hrana, sad se vidi koliko smo podbacili u konstrukciji ekonomskog sistema, kada smo proizvodnju hrane smo ostavili nevalorizovanu. Uvozno smo zavisni u najvećem procentu proizvoda. Kasno su se sjetili iz Vlade da pozivaju na akciju, ali nikad nije kasno, narod je davno rekao, jer do 2024. godine mogu se očekivati vrlo negativni trendovi kada je u pitanju i cijena hrane i energije”, zaključio je on.

Izvor: RTCG

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor