Godišnjica od smrti prvog predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića

“Godinu je da je dana od kako je, 9. marta 2021. godine, na bolji svijet preselio moj brat, drug i prijatelj, prvi predsjednik Bošnjačke stranke, naš Rafet Husović, saopštio je mr Ervin Ibrahimović“, predsjednik Bošnjačke stranke.

Foto: RTCG
Foto: RTCG

Prema riječima Ibrahimovića, zauvijek će ga pamtiti kao iskrenog prijatelja, ali i autentičnog vođu kojeg je karakterisala izvanredna mudrost, sposobnost, vizionarstvo i odlučnost zbog kojih mu, prema njegovim ubeđenjima, niko na poziciji lidera ne bi bio ravan.

Kako je saopštio Ibrahimović, Husović je bio uvjeren da Crna Gora može biti građanska, multietnička, demokratska država, apsolutne jednakosti svih njenih građana i da je samo i jedino takva Crna Gora uopšte moguća i zato se, dodao je, sasvim prirodno, našao među pionirima boraca za takvu Crnu Goru, čemu je posvetio značajan dio svog života.

Ibrahimović: -“Na putu ka ostvarenju tog cilja mobilisao je većinu bošnjačkog naroda koji mu je bezrezervno i sa razlogom vjerovao, a svojim političkim djelovanjem presudno je uticao na sve demokratske procese u Crnoj Gori. Uvijek je isticao da su članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji garant bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori, a da je demokratija najbolji okvir za rješavanje svih, pa i nacionalnih i manjinskih pitanja. Ispravnost te vizije danas je vidljivija nego ikada do sada.“

Pod njegovim vođstvom, Bošnjačka stranka, na čijem je čelu bio od njenog osnivanja pa skoro da smrti, i bošnjački narod, kako je kazao, postali su nezaobilazni politički faktor u Crnoj Gori i nezaobilazni akter svih pozitivnih društvenih procesa. Danas je Bošnjačka stranka stranka zavidne stranačke infrastrukture, dodao je on, razvijenih kadrovskih potencijala i stabilnog glasačkog tijela i kao takva i danas, bilo da djeluje iz pozicije vlasti ili iz opozicije, presudno opredjeljuje društveno – političke tokove naše države, saopštio je Ibrahimović.

Ibrahimović: -“Nije, na žalost, doživio da vidi Crnu Goru kakvu je želio i kakvu je sanjao, ali je ostavio viziju, ideje i primjer koje treba da slijedimo kao i Bošnjačku stranku kao politički mehanizam za ostvarenje tih vizija i ideja. Njegov prerani fizički odlazak sa ovog svijeta je definitivan, ali će on zauvijek ostati u srcima nas, njegovih prijatelja i sljedbenika, baš kao što će njegova djela ostati zauvijek u životima nas, njegovih savremenika, ali i u životima generacija koje dolaze.“

Kako je kazao Ibrahimović, imao je sreću, čast i zadovoljstvo da je Rafet bio njegov lični prijatelj, politički učitelj,, i zauvijek kao njegov uzor. Dijelili su, dodao je, mnoge dileme, donosili zajedno mnoge odluke i zajedno išli u mnoge teške i neizvjesne političke bitke. Pa ipak, kako ističe Ibrahimović, koliko god da ga je razumio, nikada, kaže, nije uspio dovoljno shvatiti težinu bremena koje je nosio.

Danas, iz ove perspektive, mnogo jasnije i mnogo bolje vidi, dodaje on, njegovu ulogu u stvaranju Bošnjačke stranke, u promjenama u njihovom nacionalnom korpusu i procesima u društvu, koji su, prema njegovim riječima, Crnu Goru uveli u NATO pakt i doveli pred vrata Evropske unije, ali, isto tako, danas mnogo bolje vidi, ističe on, i razumije njegovu ličnu žrtvu i žrtvu njegove porodice koju su podnijeli, kako je on kazao, za dobrobot naroda, stranke i države, na čemu je njemu i njegovoj porodici neizmjerno zahvalan.

Ibrahimovićevo poštovanje prema njemu i njegovom djelu danas, mnogo je veće nego prije, kako je kazao, dodajući da nastavljaju putem koji je on trasirao smatrajući to njegovim političkim emanetom ali i njihovim najvećim nacionalnim i državnim interesom.

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor