Search
Close this search box.

Fejzić: Neka ovaj Bajram bude vjesnik boljeg razumijevanja i pravednijeg svijeta

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzića čestitao je danas vjernicima Ramazanski bajram, poželjevši da ovaj bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumijevanja i pravednijeg svijeta.

Bajramsku poruku reisa Fejzića prenosimo u cjelosti.

“Bismillahi-rrahmani-rrahim,

“Ti idi pravim putem, kao što ti je naređeno, i neka tako postupe i vjernici koji su uz tebe, i obijesni ne budite, jer On dobro vidi ono što radite”. (Kur’an)

Dragi vjernici,

Ispraćamo mjesec Ramazana koji smo proveli u ibadetu i odanosti Stvoritelju, trudeći se da steknemo Njegovu milost i oprost. Praštali smo greške jedni drugima kako nam vjera nalaže, a svi zajedno tražili smo od Allaha, dž.š., da nam oprosti grijehe. Pomagali smo siromasima, bolesnima i obespravljenima. Solidarnost je nadvladala sebičnost. Istarajnost na duhovnoj i tjelesnoj samokontroli osvijetlila nam je horizont u kojem se jasno razlikuje dobro od zla. To je radost vjernika, to je Bajram koji nam dolazi kao potvrda dostižnosti nagrade nakon pregnuća, kao ponovljeno Allahovo, dž.š., obećanje da ćemo “svoj trud pred Gospodarom naći”.

U tom uvjerenju pozvani smo da doprinesemo boljitku svoje Islamske zajednice, međuljudskim odnosima i cjelokupnom društvu. Jer, svaka integracija uslovljena je osjećajem pripadnosti, koji zajedno trebamo jačati. Doprinos opštem razvoju i humanizaciji društva sastavni je dio naše misije. U tom smislu, u Kur’anu Časnom, našem neiscrpnom putokazu i inspiraciji, kaže se: “O vjernici! Vi uvijek pravedni budite i radi Allaha pravedno svjedočite, makar to bilo i na štetu vašu..”

Draga braćo i sestre,

Iza nas je period iskušenja epidemijom, tokom kojeg smo pokazali visoku svijest i disciplinu u interesu opšteg zdravlja. Uslijedio je mjesec posta i Božije milosti kao dodatna snaga svima nama. Duhovno ojačani i moralno pročišćeni dočekujemo Bajram. Zato, osjetimo punoću života u njemu i podijelimo prazničnu radost sa svim ljudima.
Neka ovaj bajram bude praznik nove nade, vjesnik boljeg razumijevanja i pravednijeg svijeta.

Na samom kraju, dozvolite mi da izrazim zahvalnost svim vjernicima, predsjednicima medžlisa, glavnim imamima i imamima na dosljednom poštovanju odluka Mešihata tokom vanrednih okolnosti.

Čineći dovu Allahu, dž.š., da primi naš post i da nas učvrsti na pravom putu, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazanski bajram:

Bajram šerif mubarek olsun! Gezuar fitr Bajramin”.

Izvor: CDM

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor