Fajzer: Uskoro vakcina protiv omikrona

Kompanije Fajzer i Bajontek saopštile su u utorak da su počele kliničko istraživanje nove verzije svoje vakcine, specifično napravljene za omikron varijantu koronavirusa, protiv koje je prvobitni režim imunizacije od dvije doze bio manje djelotvoran.

Proizvođači vakcina protiv Kovida 19 rade na verzijama svojih vakcina koje bi bile djelotvornije protiv omikrona, u slučaju da globalne zdravstvene vlasti odluče da je promjena potrebna.

Sa omikronom postoji veća vjerovatnoća da će se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali još nije jasno da li je potrebno mijenjati postojeće vakcine. Prvobitne vakcine i dalje nude dobru zaštitu od teških oblika bolesti i smrti.

Prema istraživanjima, urađenim u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, buster jača tu zaštitu i poboljšava šanse da se izbjegne blaži oblik infekcije.

“Prepoznajemo da je potrebno biti pripravan u slučaju da zaštita slabi tokom vremena i da se potencijalno pomogne u suzbijanju omikrona i novih varijanti u budućnosti“, saopštila je Ketrin Džensen, glavni istraživač za vakcine u Fajzeru.

Tokom novog kliničkog istraživanja, u kojem učestvuje do 1.420 odraslih starosti od 18 do 55 godina, verzija vakcine protiv omikrona ispitivaće se i kao buster i kao primarna vakcina. Istraživači će ispitivati bezbjednost izmijenjene vakcine i načine na koji podstiče imuni odgovor u poređenju sa prvobitnom.

U jednoj grupi, oko 600 volontera koji su primili dvije doze prvobitne Fajzerove vakcine prije 3 do 6 mjeseci, primiće jednu ili dvije doze nove protiv omikrona, kao buster. Još 600 koji su već dobili tri regularne doze Fajzerove vakcine primiće četvrtu dozu regularne vakcine ili omikron verzije.

U istraživanju će učestvovati i pojedini nevakcinisani volonteri koji će dobiti tri doze nove verzije vakcine.

izvor: antenam.net

NOVOSTI

Povezane vijesti vijesti

Reklamni Prostor Prostor